Wijntour (Stellenbosch)

Wijntour (Stellenbosch)

Hè, deze nacht is een heel stuk beter geweest voor iedereen en Karin heeft zowaar voorzichtig zin in een beetje ontbijt. Ook iedereen anders heeft beter geslapen en we hebben allemaal zin in vandaag. Er staat namelijk een wijntour op het programma. Dat kan natuurlijk niet anders, als je in Stellenbosch, midden in het wijngebied van Zuid-Afrika, bent. We hebben geboekt bij Wine Escapes en eigenaar John (die zelf geen tijd heeft) heeft zijn collega Cheryl gevraagd om de tour te doen. Harro en Eveline hebben het vermoeden dat dat dezelfde dame is die hen een aantal jaar geleden heeft meegenomen. En jawel, als Cheryl na ons ontbijtje bij het Warenhuis om half 10 aanbelt weten ze het meteen weer. Cheryl niet, maar ze vindt het erg leuk dat ze ons weer mag meenemen en dat we bij haar terecht zijn gekomen. 

Ze neemt ons mee door het vandaag halfbewolkte en best frisse Stellenbosch. Om te beginnen op een minuuut of 20 rijden naar Oldenburg Winery. Deze winery heeft (zoals zoveel van de ruim 700 (!) wineries in dit gebied) een schitterend uitzicht. Op de wijnvelden, op de bergen in de verte en in dit geval ook op twee bomen die midden in een wijnveld achter een plaquette staan. Een… graf? We klikken plaatjes en als we klaar zijn nemen we plaats achter de enorme ramen voor een proeverij van zes wijnen. Een Chenin blanc 2015, een Viognier 2015, een Syrah 2014 (Best in Class SA Top 100 Wines 2016), een Merlot, een Rhodium 2013 (91 Points Tim Atkin Report 2016), een Cabernet Franc 2014 en een Cabernet Sauvignon 2013 (4,5 Stars John Platter Guide 2017). Bij de Syrah geeft het meisje dat uitschenkt nog als uitleg mee dat de wijn is gemaakt van de druiven die groeien op het stuk land dat we vanuit het raam kunnen zien. Ja, daar bij die bomen, waar de as van de voormalige eigenaar en eigenaresse is uitgestrooid. Ze lacht en fijntjes bij. En het is een prima wijntje! Karin neemt alleen af en toe een slokje maar kan voorzichtig meeruiken en -proeven.

We praten over de wijn, maar ook nog over 101 andere dingen en Cheryl blijkt prima gezelschap. Ze is eerst bescheiden aan een andere tafel gaan zitten, maar we vragen haar of ze daar snel mee wil ophouden en bij ons wil komen zitten. Iedereen heeft duidelijk een favoriete en een minst favoriete wijn en overall zijn we niet heel erg onder de indruk (ondanks de klinkende prestaties), maar als eerste stop een prima optie.

Bij de tweede winerie (Hartenberg) gaat zowel bij Eveline als bij Harro een lampje branden. He, hier zijn ze de vorige keer ook geweest. Voor Karin teleurgesteld kan zijn (dat is jammer) begint Eveline te stralen. Hebben ze hier niet die geweldige wijn die ze vorige keer niet heeft meegenomen, maar de lekkerste wijn van de hele reis vond?! En jawel, de Eleanor (genoemd naar de voormalige eigenaresse) is er nog steeds. Als de man die de proeverij doet Harro ook nog verrast met de opmerking dat in verband met zijn verjaardag (dat is morgen, maar ach, Karin vond het dichtbij genoeg) alle flessen open mogen, ook van de heel erg exclusieve proeverij, is het echt voor iedereen een feestje. De wijnen die er uitspringen zijn de Eleanor (een chardonay), de Stork (genoemd naar de man van Eleanor, die als bijnaam de Ooievaar had, een zalige syrah) en een gravel hill Stork (een 10 jaar oude syrah die echt heel bijzonder is). Niet verrassend gaat er een fles van de Eleanor mee met Harro en Eveline en Harro verrast Karin met een flesje Stork: als bedankje voor het regelen van de hele reis. Er vertrekken vier heel blije wijnproevers en een tevreden Cheryl van Hartenberg winery!

Het blijkt tot onze stomme verbazing alweer half 1 en het is de hoogste tijd voor lunch. Cheryl brengt ons naar Jordan: het beste restaurant in de wijde omgeving waar een aantal topkoks heerlijk eten maken, terwijl wij genieten van alweer zo’n fantastisch uitzicht. Er staan echt fantastische dingen op de kaart. Karin probeert de magerste, lichtste dingen te kiezen maar dat valt niet mee. Echt veel eten gaat er niet in, maar iedereen anders geniet van de heerlijke, mooi uitziende gerechten. Karin trakteert: het is tenslotte Harro’s ‘verjaardag’! Zeer tevreden en in een aantal gevallen een beetje teut, vertrekken we naar de laatste winery.

Dit is duidelijk één van de grotere en ook hier staan weer zes wijnen op het programma, inclusief een heel verdienstelijke rosé (uniek in dit land) en een uitstekende desertwijn. De overige wijnen zijn ons allemaal te zoet, maar we genieten allemaal (ook Karin die het proeven overslaat) van het uitstekende en heel grappige verhaal van de man die de proeverij geeft. Hij classificeert elke wijn onder andere naar het tijdstip van de dag waarop je ‘m kan drinken… te beginnen bij 9 uur ‘s ochtends! De overheerlijke olijfolie die we kunnen proeven is bovendien een leuke bonus.

Dik tevreden en ‘vol’ vertrekken we na deze laatste stop naar ons Tuishuisie. Cheryl zet ons voor de deur af, geeft ons een kaartje, tips voor wineries voor de komende twee dagen (“er zijn er 700 dus doe je best!”), elk drie zoenen (ze heeft veel Nederlandse vrienden) en meerdere keren het aanbod om haar te bellen of appen als we vragen hebben de komende dagen. We rekenen af (waarbij we een dikke fooi voor haar zelf achterlaten) en wandelen de laatste paar stappen naar ons appartementje. 

Karin is wel een beetje op na deze behoorlijk heftige dag. Ze voelt zich inmiddels weer een stuk minder en ze wil niet zo veel meer. Eveline en Harro gaan nog even een blokje om en daarna gaan Harro en Karin nog een paar boodschappen doen. Martijn stookt ondertussen de bbq op tot er kolen zijn en met een geïmproviseerde braai sluiten we ons bezoek aan Stellenbosch af. Wat een heerlijk appartementje en wat een heerijke plek toch om te zijn. Morgen roepen er weer andere bestemmingen, maar dit was alvast een uitstekend en heel gezellig begin van onze vakantie met z’n vieren!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.