Singapore – laatste volle dag

Singapore – laatste volle dag

Nou, we hebben best lang, maar door alle fysieke ongemakken ook wat onrustig geslapen. Hoewel de vakantie voor ons nog niet klaar had hoeven zijn, troosten we onszelf met ons eigen bedje, dat inmiddels toch hard dichterbij komt. Nouja, we moeten eerst nog een nachtje vliegtuig, maar we vliegen zo laat dat we goede hoop hebben op een paar uur slaap. Dat is in de toekomst: eerst hebben we nog een meer dan volledige dag Singapore te gaan. En we willen nog genoeg. Het goede nieuws is bovendien dat Karin inmiddels echt minder verkouden is.

Nog één volle dag doet nog steeds lang geen recht aan deze stad, maar inmiddels hebben we toch besloten dat we weer terug willen komen. Vandaag kiezen we dus waar we zin in hebben en dat is na uitchecken en een uitstekend ontbijt bij Ronin (wentelteefjes!), de Singapore Zoo! We nemen een taxi vannaf het hotel en kopen een kaartje inclusief een onbeperkt aantal tramritjes. Daarmee kunnen we rug en kniën sparen en zelfs wat zien als we alleen rondjes rijden!

Zover komt het niet: er is genoeg te zien. Toegegeven: waar Karin het vijf jaar geleden nog de mooiste dierentuin ter wereld vond, begint de zoo sporen van slijtage te vertonen. De wet van de remmende voorsprong? In ieder geval zijn de hokken voor met name de dieren uit koude gebieden niet briljant. Ooit een ijsbeer groen uit zien slaan van de algen…? De pinguins zitten ook in minihokjes. Dat kan toch echt beter! 

Maar als ze het goed doen, doen ze het ook echt goed. De apen zitten op prachtige eilanden en mogen in sommige gevallen, zoals bij de urang utangs (bijna) los door de de hele zoo dwalen! We komen allerlei beesten tegen zoals de water monitor lizard (inmiddels een oude bekende) die niet in het park gevangen zitten, maar vrijwillig voor het enorme park kiezen. Het nieuwe reptielenhuis is geweldig. Met name de prachtige iguana die groot en goen op de steiger zit is geweldig, al is het duidelijk niet de bedoeling. Een verzorger komt binnen, parkt hem op en parkeert hem zonder pardon in de boom. Eens kijken hoe lang dat goed gaat, zegt hij, ik ben er vast over vijf minuten weer! Ook het rondje meelopen met apen voeren, met close ups van baby-aapjes is geweldig. Al met al brengen we ruim vijf uur in het park door en als we er rond 10 uur vandoor gaan zijn we het er over eens dat het ondanks dat het wat ons betreft niet (meer) de mooiste dierentuin ter wereld is, het wel heel erg de moeite waard was.

En nu hebben we ook nog mazzel met het vervoer. Toevallig komt net de niet-zo-heel-vaak rijdende pendelbus naar het dichtsbijzijnde metrostation er aan en een kwartiertje later zitten we in de metro naar City Hall. Daar drinken we een uitstekende bak koffie in het café dat bij de kathedraal hoort en daarna bekijken we de kathedraal. Europees in aanzicht, maar stiekem goed berekend op de tropen, met een overdekte ‘veranda’ voor koetsen (zodat inzittenden droog en zonder geroosterd te worden door de zon, konden uitstappen), met grote open deuren (waar alleen een traliewerk voor zit) en veel wit een lichtblauw. 

We doen een statuscheck; zijn er nog ‘bonuspunten’ genoeg in alle ledematen om een rondje te wandelen? Jazeker en daarmaa wandelen we een stukje van de Milennium Walk, met een standbeeld van Sir Raffles, de Jubilee Bridge (ter ere van 50 jaar onafhankelijk Singapore), de waterspuwende leeuw (die met wat mikken zijn water precies in Martijn z’n mond spuwt), glinsterende grote ballen waarin je leuk wordt weerspiegelt (ook als het regent, ontdekken we) en uitzicht op de randen China. Als we in de buurt zijn van Clark Quay gaat het harder regenen en we vinden nog net voor de echter onweersbui losbarst een plekje bij Sque. Het is maar goed dat we droog zitten: het lijkt wel alsof iemand de douche heeft open gezet en het bliksemt en dondert recht boven onze hoofden. We proosten op onze timing en deze stad waar je zelfs met z’n knallende onweersbui met plezier in je t-shirt buiten zit. 

Voor het eten heeft Martijn een verrassing: er blijkt op de hoek van Chinatow, ook al in een mall, een ander zusje van Din te zitten. We hoeven nog geen drie minuten te wachten en hadden geen beter keuze kunnen doen voor onze laatste maaltijd in Singapore. Soep sumplings, rijst met ei en garnalen, gewokte spinazie met knoflook, ‘bun’s’ (gestoomde broodjes) met chili-krab en sesampasta, een oosterse salade, jasmijnthee… We eten onze vingers er weer eens bij op en dik en dik tevreden gaan we weg. Buiten staat inmiddels een rij van ongelogen meer dan 30 mensen.

En nu is Singapore dan toch echt bijna op. In het hotel mogen we, heel erg fijn, nog even douchen, op de verdieping van het zwembad. Omdat dat dicht is door het slechte weer, is het uitgestorven en kunnen we in alle rust even douchen en schone kleren aandoen. He, dat is toch wel heel erg lekker! Daarna reorganiseren we onze tassen, drinken nog een drankje en nemen een taxi naar de luchthaven. Na een bezoekje aan de cactustuin en de waterlelietuin (allebei buiten) wachten we met een kopje koffie bij de gate…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.