En zuidwaarts ging de tocht…

En zuidwaarts ging de tocht…

zaterdag 3 januari

Onverwacht een lange reisdag. Het oorspronkelijke reisschema drastisch aangepast en in een dag naar Phillip Island gereden. Toen we daar aankwamen, leek dat in eerste instantie niet zo’n goed idee te zijn: alle campings waren bezet dankzij vakantievierende Australiers en bezoekers van een groot moterevenement op het grand prix circuit van het eiland.
In een zeer negatieve stemming verlieten we het eiland. Maar na 30 kilometer vonden we alsnog een camping zodat we de dag erna toch naar Phillip Island konden.


zondag 4 januari

Vroeg op om op tijd bij het Visitor Centre van Phillip Island zijn om kaarten te bemachtigen voor de Penguin Parade van die avond. De Penguin Parade is een dagelijks terugkerend fenomeen waarbij ongeveer 1000 penguins uit de zee komen om hun slaapplaats op het land op te zoeken. Dit wordt elke dag door een paar duizend bezoekers gevolgd vanaf tribunes aan het strand.
Toen we de kaartjes hadden en weer buiten stonden, begon het te regenen. En bleef het regenen. Een paar uur in de auto doorgebracht, hopend op beter weer. Rond een uur of 2 klaarde het op en gingen we naar het Koala Reservaat. Heel veel koalas gezien. Dit keer ook van heeeeel dichtbij. Onder andere een moeder met een kindje en een “peuterkoala” die allerlei klunzige dingen deed. Echt geweldig!
In Cowes, de belangrijkste plaats van het eiland, wat gegeten en daarna via de zeehondenkolonie, die we niet hebben gezien omdat ze te ver weg zaten, naar de Penguin Parade.
Ondanks het super toeristische karakter heel erg leuk om mee te maken! Rond zonsondergang komen de eerste penguins het strand op. Daar wachten ze tot ze met voldoende penguins zijn om het strand over te steken naar de duinen. Elk groepje heeft een leider die kijkt of de kust veilig is. Als dat niet het geval is, duiken ze met z’n allen weer terug de zee in om vervolgens een nieuwe poging te wagen. Erg grappig om te zien!


maandag 5 januari

Weer het reisprogramma omgegooid. We wilden eerst de Dandenong Ranges in, maar daar bleken geen betaalbare slaapplaatsen te zijn, dus besloten we richting de Great Ocean Road te rijden. Omdat na een paar telefoontjes bleek dat ook daar al bijna alle campings vol waren, hebben we een paar hostelletjes vooruitgeboekt zodat we in ieder geval niet in de auto hoeven te slapen.
Na een lange reisdag uiteindelijk in Lorne, een plaatsje aan het begin van de Great Ocean Road, aangekomen. We sliepen in een vaste tent voor 2 personen met echte bedden erin: gezellig!


dinsdag 6 januari

Beetje onrustige nacht gehad. In de tent naast ons sliepen namelijk twee Engelse jongens die hun reputatie meer dan waar maakten: om 01:00 uur kwamen ze luid zingend het terrein op lopen. In no time stond de politie op de stoep: koppen dicht of eruit! En toen was het snel stil…
Vandaag de Great Ocean Road “gedaan”, een toeristische route langs de kust via kronkelige weggetjes en met spectaculaire uitzichten. Trekpleister van de Great Ocean Road zijn de Twelve Apostles: een serie rotsen die vlak buiten de kust uit de zee steken. Erg mooi! Ook nog “The Arch” en “The Tower Bridge” gezien die tegenwoordig geen brug meer is. In 1990 is namelijk een gedeelte ingestort, net toen er een paar mensen op de punt stonden. Die konden dus niet meer terug en moesten worden gered met helikopters. Nu staat er dus nog maar een halve brug.
In Warrnambool, aan het eind van de Great Ocean Road, een leuk hostelletje gevonden.
‘s Avonds voor het eerst met de familie van Alex in Tasmanie gebeld om de laatste info over onze komst uit te wisselen. Ook telefoonnummers van hun kinderen (zij zijn van onze generatie) in Melbourne gekregen zodat we die nog eens kunnen bellen als we daar zijn.


woensdag 7 januari

Reisdag naar St. Kilda, een voorstadje van Melbourne aan de kust. We hadden nog nooit van St. Kilda gehoord en daar dus een beetje op de gok een hostel geboekt en dat bleek geen verkeerde beslissing! St. Kilda is namelijk het hipste en meest geliefde voorstadje van Melbourne. The place to be, zullen we maar zeggen. En ons hostel is ook heel erg gaaf: keuken met vijfpitsgasfornuis, mooie houten vloeren, gezellige woonkamers en… een huiskat die Alex heet! Heel erg lief!
‘s Middags St. Kilda in geweest: veel trendy winkeltjes, leuke restaurantjes en smalle gezellige straatjes met veel sfeer. Ook een afspraak bij de kapper gemaakt. Een beetje met lood in de schoenen want Karen is in Darwin al eens naar de kapper geweest en dat was niet zo heel erg goed bevallen: Alex en de schaar moesten eraan te pas komen om de schade enigszins te herstellen…


donderdag 8 januari

Naar de kapper…. met een goed resultaat deze keer! We lopen er nu super hip bij (details bewaren we voor later)!
Daarna naar het Rippon Lea Mansion, een landgoed uit de 19de eeuw (voor Australische begrippen oud). Mooi huis met een hele mooie tuin. Wat wel grappig was, is dat de laatste eigenaresse het huis in 1930 gedeeltelijk opnieuw heeft ingericht. Hierdoor is er een mengeling van een 19de eeuwse en Art Deco stijl ontstaan.
Vervolgens met de bus naar Chapel Street gegaan, waar alle grote merken hun winkels hebben. Beetje rondgelopen, de sfeer opgesnoven en met de tram en trein door naar Flinders Street Station in het centrum van Melbourne. Alle vormen van OV gehad! Nog even de St. Pauls Cathedral in geweest en toen weer terug naar het hostel.
Wisten jullie trouwens dat Australie 20 mln inwoners heeft? Maar 4 mln meer dan Nederland terwijl het bijna 200 keer zo groot is?! Wij zitten dus met 400 mensen op 1 vierkante kilometer, terwijl hier maar 2 a 3 mensen op een vierkante kilometer wonen! De meerderheid daarvan woont overigens wel in de grote steden, zodat het daar nog druk is, maar goed.


vrijdag 9 januari

Auto ingeleverd. Snif! En verhuisd naar een hotel in het centrum van Melbourne, lekker luxe en dichtbij alle bezienswaardigheden. In de 33 dagen dat we de auto hadden, hebben we 6889 km afgelegd. Als het goed is, komen er in Perth nog zo’n 1500 a 2000 bij. Behoorlijke afstanden dus!
‘s Middags de Queen Victoria Market bezocht, een grote overdekte markt waar ze van alles en nog wat verkopen. Mooi oud gebouw & een gezellige sfeer!
Daarna rondgelopen in de Royal Botanical Gardens. Je kunt deze tuinen eigenlijk het beste zien als een groot stadspark, met mooie planten en vijvers. In Kings Domain, een park dat grenst aan de botanische tuin, een oud cottage gezien, dat in 1839 vanuit Engeland naar Australie is verscheept voor de toenmalige gouverneur van Victoria. Raar idee! Wij zouden gewoon een nieuw huis bouwen!
‘s Avonds naar Werribee, op bezoek bij Kenny en Sally en hun partners. Kenny en Sally zijn twee van de vijf kinderen van Albert en Kathy die in Tasmanie wonen en Albert is een achterneef van Alex. De eerste Australische huizen van binnen gezien (beetje Amerikaans)! Erg gezellig (en nee, geen gelijkenissen gezien).

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.