Canberra, Zondag 16-11

Canberra, Zondag 16-11

Doel van vandaag is om zo’n beetje alle bezienswaardigheden van Canberra in een dag te proppen (we zijn net Japanners 🙂 ). Na enig overleg worden de hop-on hop-off bus, de lijnbus en wandelen verworpen voor… de fiets! Mountainbiken aan de linkerkant, met helmpje (verplicht) dwars door Canberra, kan alleen maar leuk worden.
Gelukkig verhuurt het hostel de fietsen en is Canberra de meest fietsvriendelijke stad van Australie en bijkomstig voordeel is dat Canberra op zondag uitgestorven is. En dan hebben we het niet zoals in Europa over een rustige zondag, maar meer het idee van een grote stad na een uitbraak van de builenpest op een autoloze zondag. Geen hond op straat, bijna geen auto’s, maar wel alle bezienswaardigheden (gratis) open!
Het eerste gedeelte van de tocht gaat richting het War Memorial. Erg indrukwekkend, want ze hebben er gelijk maar een hele straat met memorials van gemaakt met aan het einde een groot museum. Erg mooie ligging op een heuvel met uitzicht over een van de meren op het parlementsgebouw. Het museum is de moeite waard een aantal erg mooie tentoonstellingen laat zien waar de Australiërs zich overal mee hebben bemoeid (en dat is nogal wat…). voor het museum worden we aangeschoten door een iets oudere man die ons vol trots vertelt dat zijn oom een aantal van de beelden heeft gemaakt. Beleefd knikken we wat, glimlachen vriendelijk en gaan het museum in. Na een kwartiertje komen we dezelfde man tegen en die begint een half uur lang verhaal over van alles en nog wat. De hele geschiedenis van zijn familie (die serieus erg interessant was), Australië zelf, de hoeveelheid treinen en trams en zelfs Nederland komen aan bod (met name de slippertjes van Bernhard blijken een interessant gegeven te zijn). De man is werkelijk een wandelende schat aan informatie en weet ons nog aardig wat tips voor de rest van de reis te geven.
Na het museum gaat de tocht verder naar het parlementsgebouw van Australië dat gebouwd is naar aanleiding van een ontwerpwedstrijd. Het gebouw is in een berg gebouwd en je kan dan ook gewoon over het dak heen lopen (alleen nu even niet in verband met veiligheidsmaatregelen). In het gebouw krijgen we een keurige en zeer interessante rondleiding van Pam en daarna mogen we nog even op een klein stuk van het dak kijken. Erg mooi allemaal!
Het laatste gedeelte van de trip rijden we naar het nationale Australische Museum. Een zeer ‘artistiek’ gebouw, natuurlijk het gevolg van een ontwerpwedstrijd… (AARRRGGGHHH). Het museum is op zich erg mooi en behandelt …. eeeuuuhhh, werkelijk alles wat los en vast zit, zolang het maar iets met Australië van doen heeft, maar dan wel op een erg leuke manier gebracht.
Morgen gaat de reis door naar Sydney, fijn drie uurtjes met de bus… En maar hopen dat we een slaapplaats kunnen krijgen, want dat schiet nog niet echt op…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.