Zaterdag 7 augustus – Frederikstad en Halden

Zaterdag 7 augustus – Frederikstad en Halden

De wekker ging natuurlijk te vroeg af, maar we waren tenminste voordat de zon de tent bereikte al onder de douche. Na een bakkie thee begon het ‘dagprogramma’. Om lekker te profiteren van het feit dat we een auto tot onze beschikking hadden, reden we achtereenvolgens naar Frederikstad (op ongeveer een uur en een kwartier rijden) en Halden (op anderhalf uur van Oslo).


In Frederikstad is vooral Gamlebyen erg de moeite waard. Deze oude militaire ‘enclave’ uit 1663 is nog volledig omgeven door de oude muren, die vroeger beschermd werden door 200 kanonnen. Vanuit de moderne stad wordt je met een klein pontje in een paar minuten de rivier overgezet en daarna loop je het verleden binnen. De oude huizen (waarvan veel nog uit de 17e eeuw) zijn bijna allemaal nog bewoond, maar in de hitte (bijna 30 graden) was heerlijk in de schaduwen via de wallen om de stad heen lopen het leukst.


Na een korte lunch reden we door naar Halden. Deze stad ligt op de grens met Zweden, aan het begin van de Iddefjord, en bovenop de heuvel ligt een enorm fort. Oorspronkelijk een garnizoensplaats staat al sinds 1643-1645 op deze plaats een bolwerk. In totaal is op deze plaats drie keer (1658, ’59 en ’60) een aanval van de Zweden afgeslagen, waarna het versterkt werd op basis van de plannen van de Nederlandse architect Willem Coucheron (1701). In 1716 en 1718 werd door de Zweden nog twee keer geprobeerd het fort te veroveren, maar bij de laatste keer lukte het de Noren om de Zweedse Koning Karl XII neer te schieten. Dat zorgde voor het einde van de aanvallen. Ook de aanvallen in de 20ste eeuw mislukten en de Noren zijn er trots op dat het fort nog nooit is veroverd.


Wij deden een korte poging, maar door de hitte en de tijd hielden we het al weet vrij snel voor gezien. Het was wel de moeite waard, maar de de barbeque lokte! Na een ijsje reden we naar een supermarkt om inkopen te doen en rond 7 uur zaten we terug op de camping aan het vlees en aan de garnalen. Ook hier ontbrak de wijn niet en een onverwacht (en kort) vuurwerk maakte de avond compleet!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.