Donderdag 12 augustus – naar Stockholm

Donderdag 12 augustus – naar Stockholm

De wekker ging echt VEEL te vroeg; we lagen allebei nog behoorlijk in dromenland in ons stapelbedje. De gedachte aan een ontbijtje (koffie / thee!) zorgde voor wat activiteit en uiteindelijk zaten we maar een kwartiertje over de geplande tijd (9:15 in plaats van 9:00 uur) in de auto.


Voordat we definitief de 70 opdoken richting Stockholm, hielden we een korte stop in Nusnäs, waar een handwerkshop staat van de gebroeders Olson. Deze broers begonnen rond 1912 als jonge jongens de workshop, waar ze kleine houten, handbeschilderde paardjes maakten om de familie te ondersteunen. Deze Dala-paardjes (genoemd naar de streek: Dalarna) worden bij voorkeur in knalrood of -blauw beschilderd en zijn naar onze smaak behoorlijk kitsch, maar zijn ontzettend populair. Op brievenbussen, op windvanen, in de vensterbank; je kunt het zo gek niet bedenken. Een beetje zoals onze trappetjes en ganzen in de vensterbank. We keken onze ogen uit in de winkel en bij het beschilderen (een nationale gekte is altijd geweldig om te zien) en Karin kocht uit pure baldadigheid een t-shirt.


Daarna reden we met een heleboel kleine stops naar Stockholm. De route werd al snel iets minder mooi. Het landschap werd vlakker en er kwamen meer akkers. Zoals Martijn verkondigde ‘het wordt een beetje saai om urenlang naar ongebakken brood te kijken’! Gelukkig schoot het wel op en rond drie uur waren we in de buurt van Stockholm.


Tja en daar was dan ook alles mee gezegd: rijden in Stockholm is geen genoegen! Alles buiten de hoofdwegen om staat onhandig aangegeven en het is druk. We kregen het voor elkaar om elkaar (net) niet af te maken, maar besloten wel dat we SNEL een betere kaart nodig hadden. Na een mislukte poging om een hostel op LÃ¥ngholmen terecht te komen (gevestigd in een gevangenis uit 1720!) reden we (gelukkig MET betere kaart) naar het Centraal Station. Het Hotellcentralen, een soort tourist information in het Centraal Station, hielp ons in no time aan een prima hotel. En dat was knap want ongeveer ALLES zit vol: de campings, de hostels, de hotels…


Hotels in Stockholm zijn in de zomer vaak goedkoper omdat er weinig zakenmensen zijn. Hotels geven vaak kortingen en daardoor konden we uiteindelijk voor een prima prijs (!) in het Best Western Hotel Wallingen, in het centrum van Stockholm. Niet in het oude deel, maar net daarboven zodat alles op loopafstand is. Luxe kamer (echt van ALLE gemakken voorzien, incl televisie met veel internationale ondertitelde zenders, minibar, föhn en zelfs een strijkplank!) EN gratis Internet. Hoewel ze het wel helemaal dichtgetimmerd hebben: msn of zelfs een handige toetsencombinatie: ho maar!


Na een half uurtje bijkomen was het dringend tijd voor voer. We vonden uiteindelijk een prima en goed te betalen Italiaans restaurantje, waar ze uitstekend eten serveerden. Met de buikjes rond reserveerden we kaartjes voor de film ‘I, Robot’ en daar gaan we zometeen naar toe. En morgen gaan we lekker de hele dag de toerist uithangen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.