Dinsdag 10 augustus – Roros

Dinsdag 10 augustus – Roros

Een beetje uitslapen kon en dat was heerlijk, hoewel de bedden niet echt fantastisch waren en we ook niet helemaal kunnen wennen aan het feit dat het al ZO vroeg licht is. Gelukkig wachtte er een lekkere douche en een yoghurtontbijtje en daarna klommen we (rond kwart over 10) in de auto.


We bezochten de Olavmijn, eigenlijk een bolwerk van twee elkaar overlappende mijnen, waarvan er 1 de op 1 na oudste is (de Nybergmijn) en 1 de jongste (de Olavmijn), die in 1977 werd gesloten. Zoals gezegd is Roros een echt mijnwerkersstadje. De stad ontstond in 1644 na de vondst van koper door een boer. Hij schoot een hert, dat in zijn doodsstrijd een stuk kopererts ontblootte. De boer kende het materiaal niet, maar de steen glom erg mooi en hij nam hem mee naar huis. Een duitse ingenieur, die onderzoek deed naar de mijnmogelijkheden in de omgeving, kwam hem op het spoor en de eerste mijn in Roros ontstond nog geen half jaar daarna.


De mijn is koud (5 graden) en het is allemaal even klauteren, maar een geduldige gids wilde zelfs op Karin wachten en het was de moeite waard. We hoorden een hoop over de mijn en de mijnbouw en de kleuren in de steen waren prachtig: knalblauw voor oxiderend koper en rood voor het roestende ijzer. De rondleiding duurde anderhalf uur en daarna waren we bijna weer blij om in 30 graden terecht te komen: we hadden tintelende handen van de kou!


We waren ook nog net op tijd voor de Engelstalige rondleiding door Roros, die eens per dag wordt gehouden. De drukte was niet te overzien… we waren de enigen en kregen dus een priverondleiding van Kristine! Ze nam ons mee op een rondtocht door Roros, langs de oude huisjes, een aantal achtertuinen (waar vroeger de boerderij van de families was), de slakkenhopen (waar de restanten van de mijnbouwactiviteiten liggen) en de kerk van Roros. De kerk is nog een verhaal apart; met ongeveer 1600 zitplaatsen hoort hij tot de grootsten in Noorwegen! En dat voor een gehucht van 3500 inwoners!


We sloten af met een drankje en boodschappen doen. De rest van de dag was rustig en huishoudelijk: wassen, koken, lezen en slapen. Oh en een HEERLIJK flesje wijn!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.