Zaterdag 14 augustus – Skansen en rustig aan

Zaterdag 14 augustus – Skansen en rustig aan

Het ging niet helemaal zoals we gepland hadden vandaag, maar uiteindelijk werd het een prima dagje. Het ontbijt was uiteraard weer uitstekend en daarna liepen we al vrij snel de stad in: we wilden een boot de stad uit, naar Drottningholmen (het oude koninklijke paleis) en / of naar Birka (de Unesco World Hertiage Site van het oudste en meest intact terug gevonden Vikingdorp in Scandinavie). Helaas bleken de boottijden nogal veranderd en was het OOK niet mogelijk om in een soort driehoekje te reizen, waardoor we een probleem hadden: of een boot naar Drottningholmen (waar we eigenlijk zonder Birka geen zin in haden), of een boot naar Birka, maar aangezien we de eerste net gemist hadden, zouden we dan moeten wachten tot 13:15 uur… En  dat is best een tijdje wachten vanaf 10:00 uur ‘s ochtends.


Uiteindelijk besloten we het allebei niet te doen en hebben we het grootste deel van de dag doorgebracht in Skansen. Dit enorme open-lucht museum stamt al uit 1891 en is sindsdien alleen maar gegroeid. In tegenstelling tot wat we verwachtten (we hadden al een open lucht museum in Denemarken gezien en dat was erg goed: zou dit niet tegenvallen) was het er ERG leuk. Er staan ongeveer 150 gebouwen en in veel daarvan kan je uitleg krijgen over het leven in de tijd van het gebouw. Er zijn huizen, boerderijen, kerken en scholen vanuit heel Zweden en vooral uit de 17e en 18e eeuw. Er is ook een dierentuin met alleen maar beesten uit Scandinavie en je kunt er verschillende oude ambachten bekijken, zoals glasblazen (gaaf), pottenbakken, zilver bewerken etc.


De tijd vloog en eind van de middag vertrokken we afgepeigerd naar het hotel. Inmiddels zijn we een beetje bijgekomen en straks gaan we een hapje eten. De film slaan we over vanavond: het wordt morgen weer een lange reisdag. ‘King Arthur’ was overigens niet helemaal wat we er van verwacht hadden. ‘Best leuk’, laten we het daar op houden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.