Zondag 15 augustus – Kalmar en Öland

Zondag 15 augustus – Kalmar en Öland

Vandaag van Stockholm naar Kalmar. Kalmar ligt in het zuidoosten van de ‘onderkant’ van Zweden, net voor de brug naar Öland. Öland is samen met Gotland echt HET vakantie-eiland van Zweden. Zeg maar het Terschelling van hier, maar dan met veel meer te zien. Dat leek ons dus wel wat, want het bleek dat Visby bezoeken, op Gotland, toch wel erg ingewikkeld werd. Een boot boeken was lastig en het kostte veel tijd, dus dat leek een minder goed idee. Kalmar, met een uitstapje naar Öland, klonk dus beter.


We reden het stuk in ongeveer 5 1/2 uur en toen we aankwamen was het weer lekker weer. In Stockholm was het vooral zaterdag eind van de dag en ook zondagochtend behoorlijk rotweer, dus we waren blij de zon weer te zien. Niet dat we te klagen hebben: het is behoorlijk superweer al onze hele vakantie! Kalmar is vrij groot, maar heeft een aardig centrumpje op een soort schiereilandje. De belangrijkste attractie is het enorme kasteel, waar in de 17e eeuw de Vrede van Kalmar werd getekend. Daarmee werd heel Scandinavie HEEL eventjes 1 land. Het kasteel is goed bewaard gebleven en we kregen er bij het binnenrijden van het plaatsje al onze eerste blik op.


We boekten een kamer (met wc, maar met douche op de gang) in het plaatselijke hostel. Wijn zijn helemaal blij met de hostels hier en dat is fijn, i.v.m. met de kleine tent. Maar ook i.v.m. het weer: we wilden hier eigenlijk weer kamperen, maar door veel wind en een grote regenkans boekten we toch maar een kamer. Dat bleek verstandig!


Nadat we onze spullen hadden gedumpt reden we naar het centrum. Daar gingen we op aanraden van de Rough Guide iets drinken en eten (de lekkerste brownie die ik ooit gegeten heb!) in een soort cafe, dat nog het complete interieur heeft uit de 18e eeuw. We hebben wat foto’s gemaakt en een kaart meegenomen: echt geweldig. Daarna reden we naar het kasteel terug en dwaalden een half uurtje over de muren en de binnepleinen. Vanaf een landtong een stukje verder (achter een – beetje gek woord – schattig begraafplaatsje uit de 18e eeuw) hadden we een prima uitzicht voor nog wat plaatjes en daarna stelde Tijn voor om vast een eerste snuif Öland op te doen.


Daarvoor moet je eerst over een 6 kilometer lange brug en daarna is het erg simpel rijden: er is 1 grote weg en van daar uit allemaal kleintjes naar de zijkanten. Het eiland is ongeveer 10 a 15 kilometer breed en 130 lang, dus prima voor een beetje verkennen. In het licht van de ondergaande zon (mooi!) bezochten we een runesteen uit de 10e eeuw, een indrukwekkende grafheuvel en nog wat kleine historische vondsten. Al met al reden we bijna 2 1/2 uur rond en daarna waren we dringend aan wat voer toe! Terug in Kalmar aten we bij de plaatselijke pizzeria (lekkker!) en storten daarna om in bed. MOE!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.