San Cristobal de las Casas

San Cristobal de las Casas

Het is vandaag 15 december. We hebben gisteren -voor het eerst sinds dagen- uitgeslapen, rustig ontbeten en toen de stad verkend. San Cristobal is een bijzondere plek. Het ligt in de bergen, is een echt backpackersoord met veel hotelletjes en restaurantjes. San Cristobal is ook een van de steden die in 1994 werden ingenomen door de Zapatistas, een guerillabeweging die strijdt voor meer rechten. De regering heeft een einde gemaakt aan de opstand en er is nog steeds veel leger aanwezig om de orde te bewaken. Verder merk je daar eigenlijk niks van: het is hier super rustig en ook veilig om rond te lopen. Wel kun je op marktjes allerlei Zapatistapoppetjes (zwartgemaskerde mannetjes met geweren) en dergelijke kopen.


Vandaag op excursie geweest naar twee dorpjes in de buurt, San Juan Chamula en San Lorenzo Zinacantan. Met name San Juan Chamula is een zeer gesloten gemeenschap die leeft volgens de oude tradities. De mannen zijn de baas, vrouwen hebben nauwelijks rechten. Ze mogen bijvoorbeeld niet stemmen en moeten thuis het meeste werk doen. 


Rituelen


Vooral de kerk is erg bijzonder. Het is een grote ruimte zonder de gebruikelijke kerkbanken. Wel staan er overal beelden van heiligen en heeeeel veel kaarsen. Mensen komen vanuit omliggende dorpen hiernaar toe om te bidden. Ook om bijvoorbeeld te vragen om genezing. Dat gaat anders dan bij ons. De hele familie gaat mee, inclusief de plaatselijke medicijnman/-vrouw. Met behulp van frisdranken en levende kippen wordt geprobeerd de ziekte uit te bannen. Dat doen ze door de kip langs het lichaam van de zieke te wrijven en de kip daarna in de bergen te offeren.  


Familiebezoek


In het tweede dorpje bij een Mexicaanse familie op bezoek geweest. Gezien hoe een meisje een kleed zat te weven en hoe tortillas werden gemaakt (gedroogde mais weken, daar deeg van maken etc). We mochten er ook een paar proeven met gemalen pepita´s (je weet wel van die groene pitjes die je bij ons bij de notenboer kunt kopen) en tomatensalsa: erg lekker!


Terug in San Cristobal twee enorme stukken taart gekocht om Karens verjaardag te vieren! Heerlijk buiten opgegeten. Morgen gaan we naar Guatemala.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.