Dag 4: Zondag 13 juli, Bergen

Dag 4: Zondag 13 juli, Bergen

Na een heerlijk rustige nacht (onze laatste kamergenoot kwam om een uurtje of 4 binnengezeild, ‘t was net weer licht), werd het rond een uurtje of negen weer de hoogste tijd voor wat aktiviteit. Op het programma stonden in ieder geval een bezoekje aan het Hanse gedeelte, een korte tour naar een plaatselijke berg om van daar uit Bergen nog een nader te beschouwen en een bezoek aan het kleinste museum van Noorwegen.

We begonnen de dag dan ook met een vrij hopeloze zoektocht naar koffie, helaas wilde dat niet echt en kwamen we in het plaatselijke ‘kasteeltje’ terecht. Een op zich ‘rather uneventfull’ maar vrij aardig gebouw, na een klein ongelukje in 1944 gedeeltelijk herbouwd. (In de Lonely Planet staat dat er in 1944 een nederlands kruitschip ontploft was in de haven, maar gelukkig wisten de plaatselijke touriste office en de borden in het kasteel toch duidelijk te maken dat het om een Duits kruitschip ging.) Maar goed, details, details…

Daarna uiteindelijk een bakje koffie gevonden aan de haven. Na het tweede bakje werd het tijd voor meer aktie en namen we een treintje naar de top van een naast Bergen gelegen berg (hence : Bergen) voor een spectaculair uitzicht. De korte wandeling door de plaatselijke bush was echt fantastisch!

Treintje weer terug naar beneden en weer dringend tijd voor een bakkie. Dit keer in het oude Hanse gedeelte van de stad in een kroeg van om en nabij de driehonderd jaar oud. Het hele gedeelte is echt fantastisch bewaard gebleven en de enige moderne aanvulling is dan ook een enorme sprinkler-installatie, ook op de daken van alle gebouwen!!

Na het bakkie werd het tijd voor een bezoek aan het kleinste museum van Noorwegen: Een oud ‘hoofdkwartier’ van een verzetsgroep in de tweede wereldoefening, helemaal verstopt in het doolhof van oude gebouwen in Bryggen. Erg leuk.

Daarna besloten we dat een bezoek aan het aquarium de dag af zou sluiten qua aktiviteiten. Erg de moeite waard, vooral het voeren van de pinguins (en de verzorgster van de pinguins 🙂 [red: opmerking Harro natuurlijk.] ). Daarna nog even door de stad heenwandelen naar een door de LP aangeraden eettent en door richting het Cybercafe.

Morgen gaan we met de boot (ja echt…) naar Stavanger. Een vier en een half uur durende trip langs de fjorden van zuidwest Noorwegen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.