Dinsdag 17 augustus – Trelleborg en Ribe

Dinsdag 17 augustus – Trelleborg en Ribe

Op tijd uit de veren, want we hadden een stevig stuk te rijden! We wilden minimaal tot het eiland Zealand in Denemarken komen, dus we bereidden ons voor op een stevig aantal uren in de auto. Tot onze verrassing schoot het allemaal ontzettend op en om half twee waren we al bij de voorlopige eindbestemming: viking”ford” Trelleborg. Daarvoor waren we o.a. de enorme 15 kilomter lange tolbrug tussen Zweden en Denemarken over gestoken. Duur grapje, maar een schitterend gezicht!


In totaal zijn er in Denemarken vier Vikingnederzettingen of “forten” teruggevonden, waarvan Trelleborg de best bewaarde is. Het bestaat uit een in vier delen ommuurde cirkel (met op alle vier de windrichtingen een doorgang van ongeveer twee meter breed), waarbij de “muren” of aarden wallen ongeveer 8 meter hoog zijn. Daaromheen ligt een gracht en binnen de wallen stonden, in de cirkel met een doorsnede van ongeveer 80 meter, de grote houten woonhuizen, waarin niet alleen “krijgers” maar ook vrouwen en kinderen leefden. Op de begraafplaats zijn ongeveer 150 skeletten teruggevonden en er werd geschat dat er alles bij elkaar zo’n 750 mensen woonden. Zowel in de cirkel, als in de tweede ring er om heen.


De opgravingen van Trelleborg hebben allemaal begin vorige eeuw plaatsgevonden en er werd niet heel veel terug gevonden. Dat komt waarschijnlijk omdat het fort niet zo heel lang in gebruik is geweest. De plaatsen waar palen in de aarden stonden zijn met beton aangegeven en in een klein museum zijn de resten van voorwerpen uit het dagelijks leven tentoon gesteld. Er is niet zo veel te zien, maar de wetenschap dat het landschap daar in 1000 bijna niet is veranderd, plus de rust op de wallen zelf (versterkt door een kusse schapen die er los loopt) maken het een indrukwekkende site!


Een beetje stil gingen we de auto weer in en besloten dat we eigenlijk nog wal verder wilden rijden. Uiteindelijk kwamen we na nog een aantal uur rijden in Ribe. Ribe was ons door verschillende mensen aangeraden en ze hadden helemaal gelijk! Het is echt een fantastisch dorp, dat helemaal vol staat met historische gebouwen. Na een bloeitijd die begon rond 1590 storte rond 1750 de economie volledig in en dat was vanuit historische ookpunt het beste dat het plaatsje kon overkomen. Te weinig geld voor vernieuwing, maar genoeg voor onderhoud en tegenwoordig dus uniek! Omdat het hostel vol zat en we hotel Dagmar (het oudste hotel van Denemarken, uit 1581) wel erg prijzig vonden, kwamen we terecht in de Weise Stue, een soort herberg uit 1600, waar na een moderniseringsbeurt in 1704 niets meer aan is veranderd.


Het was geweldig: alles schots en scheef en klein en een eetzaal met meubilair dat bijna uit elkaar valt. We sliepen in de “Nye Kammer” (nieuwe kamer) die minimaal uit 1750 moet stammen en hadden de tijd van ons leven. Lekker eten, een schitterende slaapplek en na het eten nog even een blokje om door een museumdorp. Super! Slapen kostte dan ook geen moeite!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.