Dag 5: Olympia en Arkoudhi

Dag 5: Olympia en Arkoudhi

We beginnen de dag vroeg want er staat een stevige rit op het programma: we willen in een dag dwars oversteken naar de westkust van de Pelopenessos en onderweg ‘even’ Olympia aandoen. Om de zaak nog wat spannender te maken besluiten we ook vooral niet de doorgaande weg te nemen, maar de zeer bochtige maar prachtige bergweg.

Via de snelweg naar Tripoli waar we in aanraking komen met de griekse versie van rooie stoplichten: we staan stil voor rood en worden betoeterd, belicht en bijna van de weg afgeduwd. Natuurlijk geheel onze fout: wie komt er dan ook op het belachelijke plan om te stoppen voor een rood licht. Harro bekent schuld en zodra het groen is rijden we rustig verder.
De rit door de bergen is prachtig: overal liggen forten, prachtige dorpjes en mooie valleien. De tocht duurt zo’n vier uur en rond twee uur komen we aan in Olympia. Hier beginnen we met een bakkie en een pita-tje (Karin zucht nog maar eens) en gaan dan op weg naar de site. Hier dwalen we twee en een half uur rond op de site en in het bijbehorende museum.
De site is prachtig en een van de grootste sites die er bestaat. We zien resten van de tempel van Zeus en de tempel van Hera, lopen langs en in het oude stadion, zien badhuizen en nog veel meer. Het museum is ronduit spectaculair. Het is een geheel nieuw (of opgeknapt?) museum wat heel mooi ruim is opgezet en waar veel is te zien. We zien hier onder andere het beeld van Nike en Hermes en de overblijfselen van friesen (randversieringen) van de tempels.

Na deze zeer mooie site is het tijd om een slaapplaats te gaan zoeken. Hiervoor rijden we nog zo’n 40 kilometer verder naar een mooi en pieplein kustplaatsje, Arkoudhi. Na een kleine zoektocht en een wat toeristische route (ahem) gooien we ons plan om hier een camping te zoeken overboord omdat we spotgoedkoop een fantastisch hotelletje kunnen krijgen. We beginnen echt te merken dat we voor het hoogseizoen zitten: ze vragen je bijna om een kamer tegen een prikkie te nemen. Om de kreukels uit de benen te krijgen maken we een korte strandwandeling en drinken een drankje in de enige strandtent. We eten die avond in een restaurantje wat om de hoek van ons hotel ligt (net zoals de rest van het dorp) en sluiten die avond af met een drankje op ons balkon, ja met uitzicht op zee.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.