Jaipur dag 1

Jaipur dag 1


De dag start redelijk op tijd met een ontbijt in het hotel. We vertrekken rond 9 uur richting het Amber Fort, een van de grote attracties van Jaipur. Dit enorme fort uit 1592 herbergt een groot paleis en een eigen tempel en ligt in de bergen even buiten de stad. We hebben voor deze rit de bus nog gecharterd, zodat we in alle luxe en rust die kant op kunnen.

Bij het fort aangekomen staan de eerste enthousiaste verkopers ons alweer op te wachten, waaronder een verkoper met een klein olifantje waarmee je op de foto kan (natuurlijk wel  tegen betaling van wat rupies). Wij gaan rustig op weg richting de olifant-opstap-plek waar we per twee personen een olifant krijgen toegewezen. De meeste olifanten zijn nog prachtig beschilderd van het elephant festival van een aantal dagen ervoor. Prachtige kleuren en zelfs olifanten met tijgerkoppen.


Na een kwartiertje deinen op onze eigen ‘fant komen we aan in het Amber Fort. Hoewel je zou denken dat een belangrijk historisch monument als dit fort misschien wat netter zou zijn dan de rest van India is dat natuuurlijk onzin: de straten zijn opgebroken, overal zijn dames en heren hard aan het werk (om op de foto te komen) en al met al krijgen we niet het idee dat het fort in de nabije toekomst uit de steigers komt. Desalniettemin blijft het wel erg mooi. We beginnen met een dwaaltocht door het paleis gedeelte: eindeloos veel kamers, kleine gangetjes, prachtige binnenplaatsen en mooie uitzichten. Geleid door ‘de generaal’ (bijnaam voor onze lonely planet door de prachtige foto voorop) struinen we ruim een uur door het fort en bezichtigen ook nog de tempel.


Op de terugweg van het fort stoppen we nog snel voor een foto van het waterpaleis. In de natte tijd staat dit paleis voor drie kwart onder water en zie je de spiegeling van het paleis in het water. In deze tijd zie je dat dus vooral niet en wel veel stof.

We lunchen met zijn allen in een klein tentje in het centrum van Jaipur en worden daarna afgezet aan de poorten van het city palace. Gevieren (Petra, Muriel en wij) besluiten we het paleis verder te bezichtigen, te beginnen met een kopje koffie in de palace garden. Het paleis zelf herbergt een aantal tentoonstellingen, waaronder een textiel, een kunst en een wapen tentoonstelling, allemaal prive bezit van de erfgenaam van de mahradja, een polo-chum van de Britse prins Charles. We dwalen een beetje door het paleis, bezichtigen de grootste zilveren objecten ter wereld (twee enorme kruiken met een gezamenlijke inhoud van 9000 liter) en terwijl Karin, Muriel en Petra de textiel tentoonstelling bezoeken bekijkt Harro de armory.

Toen was het op: Harro voelde zich niet helemaal fit en we gaan terug naar het hotel. Vlak bij het hotel doen we nog een poging om iets met treinkaartjes te regelen, maar dat blijkt toch lastiger dan het lijkt. Harro haakt dan echt af en duikt zijn mandje in. Karin werkt de site bij en gaat ‘s avonds met de groep eten bij de Copper Chimney: lekker maar een beetje pittig.

De avond wordt afgesloten met een bezoek aan een heuse Bollywood film in een van de mooiste bioscopen van India. De film is in Hindi en de eerste 5 minuten probeert iedereen aan de hand van de tekst te volgen wat er gebeurt. Zodra je dat loslaat blijkt dat de film nonverbaal zo ‘sterk’ is dat het verhaal prima te volgen is. We hebben afgesproken na een uur weg te gaan en eigenlijk is dat jammer. Tegelijk zijn we ook best moe dus tukjes tijd!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.