Dag 5: Seward – Gletsjer tocht

Dag 5: Seward – Gletsjer tocht

Vandaag vertrekken we om 11 uur met de boot voor een 6 uur durende tocht door de fjorden en langs de gletsjers en met hopelijk veel beren langs de kust en walvissen in het water.
Eten in Alaska is vrij prijzig en soms gewoon moeilijk te krijgen. Al onze etenswaren zijn ingeslagen in Anchorage en aangezien het nu de 4e dag is na Anchorage komt het eind van onze voedselvoorraad in zicht. De hoeveelheid verschillende gerechten tijdens het ontbijt wordt steeds groter als we meer en meer de resten aan het opmaken zijn. Het ondertussen toch wat droge brood wordt door de kookploeg deze ochtend omgetoverd in heerlijke wentelteefjes. Lunch wordt vandaag geserveerd op de boot, dus ook geen lunchpakketjes vandaag. Binnen redelijke tijd zitten we met z’n allen in de minibus en gaan we op weg naar Seward. De eerste stop is bij het SeaLife Center om te kijken of we daar het eind van de dag nog terecht kunnen. Dat gaat helaas niet lukken, maar tot ons grote genoegen komen er wel twee zeearenden in de boom naast de bus zitten. We schieten een paar plaatjes van deze prachtige beesten en vertrekken dan richting de haven.
Het eerste wat we doen is tabletten tegen zeeziekte kopen, tijden de tocht schijnt het af en toe toch fors  tekeer te kunnen gaan. Hierna gaan we de boot op en vertrekken gelijk naar het open bovendek. Frisse lucht en goed zicht klinken erg aanlokkelijk. In eerste instantie is het daar dan ook vreselijk druk, we weten nog net een paar plekjes te veroveren en wachten rustig tot we vertrekken. Zodra we de haven uitvaren begint het al fors af te koelen. Kris had ons al gewaarschuwd en we zijn gewapend met alles wat maar een beetje warm kan houden: Thermo onderkleding, dikke fleeces, goretex tot over je oren  en muts en handschoenen. Geen overbodige luxe naar blijkt, en het bovendek is dan ook in mum van tijd erg rustig.
Het eerste gedeelte van de tocht verloopt rustig als we nog in het fjord van Seward blijven, zodra we de zee opgaan begint het toch een beetje te rollen en te stampen (het is dan ook windkracht 2!). Dit is natuurlijk het moment waarop wij geacht worden te gaan lunchen. De pillen werken tot nu toe goed en we vertrekken naar het benedendek om te eten. Harro werkt in recordthema wat brood en zalm weg om maar snel weer naar buiten te kunnen en Eef besluit om halverwege haar maaltijd ook maar om weer naar boven te komen. Nadat we een half uurtje rustig stil hebben gezeten gaat het met allebei weer wat beter…
Tijdens de tocht vertellen de kapitein en een aan boord aanwezige park ranger van alles over de omgeving. De natuur, beesten en de geschiedenis van de omgeving komen uitgebreid aan bod. We zien papegaaiduikers en hun nesten in de kliffen en een enorme hoeveelheid andere vogels.
Na een tocht van drie uur komen we aan bij de gletsjers. Bij de eerste ligt een enorm cruise schip en de kapitein besluit nog een eindje verder te varen nar een wat rustigere gletsjer. Langs de kust zien we plotseling twee verlaten tentjes staan en de kapitein vertelt ons dat dit een punt is waar veel kanoërs worden afgezet om tochten langs de gletsjers te maken. De twee zwarte beren die langzaam richting de tenten wandelen maken het verhaal toch nog wat interessanter! Even later zien we de kanoërs verschijnen en de kapitein gooit zijn enorme schip even richting de kanoërs om ze te waarschuwen voor de beren.
Weer even later liggen we dan eindelijk voor de gletsjer en genieten we van dit prachtige schouwspel: Aan alle kanten hoor je dof gerommel en harde klappen als het ijs langzaam naar beneden wordt geduwd. We wachten gespannen of we brokken ijs zien afbreken en even later is het zover: met donderend geraas komen tonnen ijs naar beneden gezet en vallen in zee. Een prachtig schouwspel! We blijven een goeie tijd liggen voor de gletsjer en keer op keer zien we weer grote blokken ijs naar beneden razen.
Naast onze boot ligt een prive boot met heli op het dek. Blijkt dat dit de boot van Harrison Ford is… dat is nog eens wat anders dan Cannes of Monaco. We vertrekken weer richting Seward en het is zeker naast de gletsjer goed koud geworden. Benedendeks warmen we wat op, waar Harro natuurlijk prompt in slaap lazert. Eef vertrekt weer naar boven om lekker van het uitzicht te genieten. Als dan over de intercom schalt dat er walvissen zijn gezien sprint ook Harro half wakker weer naar het bovendek. Met de camera in de aanslag wachten we rustig en zien uiteindelijk twee bultruggen aan de oppervlakte komen. Wat een tocht: gletsjers, beren, walvissen en prachtige natuur, nu al een hoogtepunt van deze reis.
Terug op de camping lijkt iedereen toch redelijk vermoeid van deze dag. We eten snel wat taco’s, wassen af en duiken dan onze tenten in: Morgen is het een lange reisdag.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.