De Noordkaap

De Noordkaap

Woensdag: op naar de Noordkaap! We stappen in de auto met een reis van ruim 7 uur voor de boeg. Onderweg maken we twee stops. Een in de Finse Sami hoofdstad: Inari. De Sami zijn de oorspronkelijke bewoners van Lapland die een nomadenbestaan leid(d)en. Inari staat bekend om zijn Sami museum waar je van alles kunt vinden over de Sami en hun gebruiken: hoe ze wonen, wat ze eten etc. De andere stop was in de Noorse Sami hoofdstad: Karasjok. Daar staat een oude kerk die de WOII heeft overleefd. Ook is er een heus Sami parlement, het eerste parlement ter wereld voor de oorspronkelijke bevolking van een gebied. In Zweden en Finland hebben ze er ook een. De drie parlementen werken regelmatig samen als het gaat om zaken gaat die alle Sami raken.


Hoe verder we Noorwegen in rijden, hoe slechter het weer wordt. Op een gegeven moment regende, hagelde en onweerde het tegelijkertijd en werd het donker. Zelfs de TomTom hield ermee op. Spannend!! Gelukkig sprak de route voor zich (rechtdoor)..


Ook het landschap werd steeds bergachtiger en ruiger. Het laatste stuk naar de Noordkaap ging langs een prachtige kustroute met uitzicht op een fjord, met hier en daar gekleurde huisjes en stokvis die hing te drogen. Precies wat je je bij Noorwegen voorstelt.


Een van de hoogtepunten was de tunnel naar het eiland waarop de Noordkaap ligt: bijna 7 km lang en 212 m diep!


We zitten in een echt Noors huisje met uitzicht op een baai, bergen en eeuwige sneeuw. Een super mooie plek! ‘s Avonds rond een uur of 21:30 zijn we naar de Noordkaap zelf gereden. Vanaf kun je tijdens de midzomernacht zien hoe de zon net niet in de zee zakt maar iets na 23:00 uur zijn laagste punt bereikt en dan weer opkomt. Onderweg dikke flarden mist. De parkeerplaats was afgeladen vol. Helaas werd het weer er niet beter op en hebben we helemaal niks kunnen zien. Rond middernacht waren we weer terug in ons huisje en het was nog steeds licht. Raar om mee te maken. Je bent niet echt moe, maar ook niet echt wakker. Het voelt een beetje alsof je de hele nacht hebt gefeest en ‘s ochtends als het licht is weer naar huis gaat.


Donderdag hebben we het rustig aan gedaan: een beetje rondgereden, het plaatsje Honningsvag bekeken, foto’s gemaakt, gewandeld, spelletjes gespeeld en gelezen. Het weer was ok, maar tegen de avond begon het te regenen, kwam de mist op en dat bleef zo. Die midzomernachtzon zien we hopelijk later tijdens de reis nog.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.