Helsinki

Helsinki

Dinsdag 8 juli. Helsinki is een leuke stad. We hebben vandaag een wandeling door de stad gemaakt. Veel gezien. Oa het parlementsgebouw, mooie kerken en pleinen, de haven en de Esplanada. De Esplanada is een grote winkelstraat waar naast de grote modemerken ook de grootste boekhandel van Europa zit met een mega-Engelse-boeken-afdeling. Meteen onze voorraad aangevuld. Ook heel veel winkels gezien die ons servies verkopen in tegenstelling tot Nederland waar je het bijna nergens ziet. Helaas is het te zwaar om mee terug te sjouwen, anders hadden we mooi even ons servies kunnen aanvullen.


Veel Jugendstil trouwens in Helsinki en Russische invloeden. Finland was tot 1917 onderdeel van Rusland en is pas daarna zelfstandig geworden, vandaar. Ook een bezoek gebracht aan het Ateneummuseum dat een redelijk uitgebreide collectie Finse schilderijen heeft van tot ca 1960. ‘s Middags met de tram door de stad gereden om wat meer te zien en de sfeer op te snuiven.


Woensdag 9 juli. Vanochtend met de boot naar Suomenlinna een eilandje vlak buiten de haven van  Helsinki. Suomenlinna is eigenlijk een soort fort met een dorpje erin, dat vroeger diende als verdediging van de stad. ‘s Middags naar het Sibeliuspark geweest waarin een monument staat ter ere van een Finse componist. Dat monument was toen het pas klaar was nogal omstreden. Sommige mensen vonden het op een orgel lijken en dus een belediging voor de componist. Anderen associeren het meer met een waterval oid. Hoe het ook zij: wij vinden het een mooi monument: allemaal stalen pijpen waar het licht heel mooi invalt. Het is namelijk mooi weer!! De zon schijnt en de lucht is blauw.


Zometeen gaan we met al onze spullen naar de haven waar we met de Viking Line (echt een enorme boot, we hebben hem vanochtend zien liggen) naar Stockholm varen. Spannend! Het schijnt een mooie route te zijn, langs allemaal eilandjes voor de kust. We zijn benieuwd!



 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.