Lange reisdagen en… de noordelijkste IKEA

Lange reisdagen en… de noordelijkste IKEA

Vrijdag, zaterdag, zondag en maandag waren vooral reisdagen.
Eerst in ruim 6 uur van de Lofoten naar Storjord met een mooie bootovertocht. Storjord staat bekend om de orka’s die daar voorkomen, maar dat is helaas in een andere periode van het jaar. Dat was geen verrassing, dus gelukkig ook geen teleurstelling. Het gevolg was dat we een van de weinige toeristen waren en bijna het hele hotel voor ons zelf hadden: relaxed!

De tweede reisdag was er een van bijna 8 uur naar Zweden. Eigenlijk onmiddellijk toen we Zweden inreden veranderde het landschap: bijna geen bergen meer en heel veel bossen en meren. Ook mooi. Overnacht in Slagnas, een heel klein dorpje met een kleine kruidenierszaak die op zaterdag maar een paar uur open is. En natuurlijk niet toen wij er waren. Naar het eerstvolgende plaatsje 30 km verderop gereden en daar boodschappen gedaan bij een tankstation. Gelukkig hebben die hier aardig wat zodat we met enige creativiteit toch nog een maaltijd konden samenstellen.

Op zondag  zijn we in wederom 8 uur naar Rovaniemi in Finland gereden waar onze rondreis door Lapland twee weken geleden is begonnen. Onderweg hebben we twee tussenstops gemaakt. Een in Gammelstaden. Dat is een kerkdorp uit de Middeleeuwen. Een kerkdorp bestaat uit een kerk met allemaal kleine huisjes eromheen. Die huisjes waren bedoeld als slaapplaats voor mensen dievroeger meer dan een dag nodig hadden om bij de kerk te komen. Leuk om te zien!
De tweede stop was in Haparanda op de grens met Finland bij de noordelijkste IKEA ter wereld die gelukkig op zondag open is. Wij dus enthousiast naar binnen. En, wellicht niet echt verrassend, ze hebben er bijna hetzelfde als bij ons. Wel een paar nieuwe dingen gezien. Als we terug zijn in Nederland gaan we meteen in Delft kijken of ze die ook al hebben;-). Aan deze IKEA zit trouwens nog een verhaal vast. Toen die in Haparanda neergezet werd, was er verder helemaal niks. De IKEA werd echter zo’n succes (mensen komen er zelfs uit Moermansk naar toe volgens de reisgids) dat andere winkels zich hier ook gevestigd hebben. Booming Haparanda!
In Rovaniemi zaten we in hetzelfde hotel annex huisje als de vorige keer. Ook deze keer is Alex in onze prive-sauna geweest. Luxe!

Gisteren zijn we met de trein van Rovaniemi in circa 10 uur naar Helsinki gereisd. Een lange zit! Lekker naar buiten gekeken, boekjes gelezen etc.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.