12 sept. – Salem

12 sept. – Salem

Vandaag is regen voorspeld en we hebben onze dagplannen er op aangepast. We slapen eerst een beetje uit en wandelen dan op ons gemakje langs het ontbijbuffet(je). Daarna checken we uit en stampen ons boeltje in de auto. Tijd voor een uitstapje!

We rijden Portsmouth, de eindbestemming van vandaag, voorbij en rijden door naar Salem. Dit stadje is vooral bekend van de heksenjacht uit 1691/1692, waarin uiteindelijk 12 vrouwen en 5 mannen werden opgehangen. Deze heksenjacht startte met een aantal kinderen die kattekwaad uithaalden en steeds meer kinderen aanstaken. De ouders dachten dat de duivel naar Salem was gekomen. De kinderen, in het nauw gedreven, beschuldigden een slavin van hekserij. Zij werd gemarteld, bekende en beschuldige om haar leven te redden twee andere vrouwen. Deze heksenjacht leidde uiteindelijk tot de 17 doden en eindigde pas toen de vrouw van de gouverneur beschuldigd werd! Ironisch genoeg werden alleen de mensen die niet bekenden opgehangen…

Er is veel – erg toeristische – aandacht voor hekserij in Salem, maar eigenlijk was het stadje in de 17e en 18e eeuw vooral bekend door de handel met het verre oosten. Er werd een enorme werf gebouwd en het stadje kent het oudste museum van het land, vol met schatten uit het verre oosten die handelaren en zeevaarders meenamen van hun verre reizen. Het Peabody Essex Museum (of PEM) bestaat sinds … en is – als we eind van de ochtend in Salem aankomen – onze eerste bestemming. Het regent inderdaad en een aantal uur overdekte lol klinkt goed!
Met een verse koffie achter de kiezen dwalen we een uurtje of twee langs Chinese, Koreaanse, Japanse en Native American kunst. We zien schitterende voorwerpen, zoals een prachtig met miniaturen bewerkte slagtand, een houten, met ivoor en goud ingelegd bed van een aantal meter doorsnee dat alleen met houten verbindingen in elkaar zit en mooie houten maskers en stenen beelden.

Na het museumbezoek is het dringend tijd voor een rustige lunch. Het regent nog steeds, al is het nu meer een hele fijne motregen geworden. We eten een stevige sandwich. Daarna pakken we onszelf goed in en besluiten dat het – regen of geen regen – tijd is voor wat dwalen.

En het is de moeite waard. Salem is een meer dan schattig dorpje. Het kent een route die in rode verf op de stoep is getekend en de wandelaar langs de belangrijkste bezienswaardigheden brengt. We volgen de route vanaf het lunchcafe. De eerste stop is de oude begraafplaats van de stad, waar behalve de belangrijkste rechter van de heksenprocessen John Hawthorne, ook schijver Nathaniel Hawthorne en een Mayflower-passagier begraven ligt, een van de oorspronkelijke pilgrimfathers (of mothers eigenlijk, het is een vrouw). Het is een prachtige plek en de grote hoeveelheid grafstenen uit de 17e en 18e eeuw is indrukwekkend.

Net naast de begraafplaats is – toepasselijk – het monument voor de 17 slachtoffers van de heksenjacht. Er is een onopvallende steen en er is een soort klein parkje, met 17 bankjes en op elk bankje een naam en de sterfdatum van die persoon. In de regen is het toepasselijk grijs… Op de rest van de route zien we oude houten huizen, waaronder het Seven Gabled House, waarover Nathaniel Hawthorne schreef, de pier (gijs in de regen), stenen huizen uit de 17e eeuw, schattige straatjes  en winkels waar alles voor de moderne heks… pardon wicca wordt verkocht.

En dan is het 4 uur en stopt het met zachtjes regenen. Het komt met bakken uit de lucht en zelfs onze regenhoezen (voor de rugzakken), regenjassen EN paraplu houden het niet tegen. Tijd om te stoppen met dwalen. Op een stevig tempo wandelen we terug naar de auto. Jammer vinden we het wel; we hadden graag nog wat meer Salem gezien. Met de auto rijden we nog door een aantal wijken, voor we afscheid nemen van Salem en naar Portsmouth rijden.
Daar checken we in, in de America’s Best-Inn Portsmouth. Niet echt een geinspireerde omgeving, maar wel comfortabel. We gooien onze tassen neer en pakken daarna de auto naar de stad waar we eten bij Library, een chique steak-restaurant in een 18e eeuws gebouw. Het eten is – zoals zo vaak deze vakantie – geweldig. We eten heerlijke steak, precies goed klaargemaakt, en daarna delen we de lekkerste chocoladetaart in tijden. We rollen terug naar de auto. In het hotel beramen we plannen voor whale watch expedition part II… en vallen daarna in slaap in geweldige bedden!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.