15 sept. – Harvard, Plymouth en West Yarmouth

15 sept. – Harvard, Plymouth en West Yarmouth

Vannacht hebben we om de een of andere reden helemaal niet lekker geslapen; het is fijn als het licht is en we onder de douche kunnen. Het plan is om vandaag nog wat van Boston mee te krijgen en daarna via Plymouth naar ons motel op Cape Cod te rijden. We moeten om 12 uur uitchecken, dus we zorgen dat onze spullen vast klaar staan.

Daarna wandelen we de stad in, naar het plein waarop de bibliotheek staat en Trinity Church. Iets voorbij de kerk is een soort broodjes-doe-het-zelf-zaak, waar we een ontbijtje scoren, dat we buiten in het zonnetje opeten. Het is opnieuw heerlijk weer en omdat we gehoord hebben dat het de komende dage flink af gaat koelen, gaan we er vandaag extra van genieten.

Na het ontbijt lopen we terug naar de kerk die we voor een aantal dollar kunnen bezoeken. De kerk is gebouwd tussen 1872 en 1877 en heeft behalve een aantal schitterende fresco’s ook allerlei 19e eeuws glas in lood ramen. De kerk staat overigens op 4500 heipalen die tegenwoordig door een waterpomp constant nat gehouden worden, omdat ze anders wegrotten! Naast de kerk staat een van de hoogste wolkenkrabbers van Boston. Die mocht daar – op die historische site – alleen gebouwd werden als er een belangrijke consessie werd gedaan. De volledige buitenkant moest van glas worden, zodat de toren de historische omgeving zou reflecteren. Karin en camera gaan helemaal los bij het zien van al die spiegelingen!
De binnenkant is inderdaad (ook) erg mooi. Erg donker met rode en bruine tinten en gouden randen. De zon zorgt voor mooie accenten en hoewel 19e eeuws glas-in-lood niet het allermooiste is, is het hier en daar ineens verrassend modern en in alle gevallen indrukwekkend,

We brengen behoorlijk wat tijd in de kerk door en daarna wandelen we terug naar het hotel waar we uitchecken en er in de auto vandoor gaan. Naar Harvard, want dat willen we nog wel even zien natuurlijk! Deze wens resulteert in een tocht van ruim een uur dwalen door de stad. We komen tot twee keer toe uit op een andere Harvard Square dan bedoeld! Gisteren werden we tijdens de tour al gewaarschuwd dat sommige straten tot wel 4 of 5 keer voorkomen in Boston! We vinden het eigenlijk vooral erg leuk. Geheel per ongeluk komen we zo bij het monument voor de slag op Bunker Hill uit (een slag die overigens op een andere heuvel werd uitgevochten…) en zien we de meest schattige wijken van Boston. Allerlei woonwijken met leuke winkeltjes en afwisselend houten en stenen huizen.
Uiteindelijk komen we dan toch bij de bedoelde Harvard Square uit. Het is er vreselijk druk dus we rijden alleen een rondje, maar op die manier zien we bijvoorbeeld wel Harvard Law School en allerlei studentenhuizen. Erg leuk om te kunnen zeggen dat we dat gezien hebben.

Na het rondje is het tijd voor Plymouth, ‘America’s Home Town’. In dit stadje kwamen in 1620 de eerste pioniers aan land om zich te vestigen in ‘the land of the free’. Op zoek naar godsdienstvrijheid voeren ze op de Mayflower in 66 dagen de oceaan over. Vanuit Engeland, maar met Pilgrims uit Leyden (jawel, Leiden) aan boord! We kunnen wat ons betreft niet in dit gedeelte van de wereld zijn en deze historische plaats overslaan.
Maar eerst… lunch! We stallen onszelf op het terras van de Lobster Hut, met uitzicht op de haven en op ons broodje gefrituurde vis (Martijn) en kreeft (Karin). Ja, we weten het, het leven is vervelend… We genieten van het eten, het zonnetje, het uitzicht en na het eten wandelen we een rondje langs de haven.

Daarna brengen we een bezoek aan twee belangrijke bezienswaardigheden. De eerste is de Plymouth Rock, de rots waarop de Pilgrims aan land stapten, zo gaat de legende… die pas rond 1720 ontstond! In de officiele geschriften wordt niet gesproken over een specifieke steen, maar laten we wel zijn, het klinkt wel zo leuk. De arme rots heeft het zwaar te verduren gehad: hij werd verplaatst, in tweeen gebroken, kleiner gemaakt door souvenirjagers en uiteindelijk voorzien van een eigen ‘huis’ om de elementen buiten te houden. Het is niet een heel opmerkelijke steen; bijzonder alleen door de verhalen en het sentiment.

De andere bezienswaardigheid is een (varende!) replica van Mayflower, de Mayflower II. We kopen een kaartje en het eerste wat we van de tentoonstelling die op het dok ervoor staat, is een vergroting van een oude afbeelding van Leiden! We bekijken verder foto’s van de bouw van deze replica, die in 1957 zelf de oceaan overstak, in 55 dagen. Het schip vaart nog steeds, als er geld is. De laatste tocht was in 2007, bij het 50-jarig jubileum van de oceaanovertocht.
Op het schip kunnen we meerdere dekken verkennen. Er is bemanning aan boord, in hedendaagse kleding. Er zijn ook bemanningsleden en passagiers uit 1620 aan boord: mensen die volledig in rol en in passende kleding al je vragen beantwoorden. Het is echt ontzettend leuk, niet alleen om het schip te zien, maar ook om met deze mensen te praten. Ze weten vreselijk veel en blijven volledig in hun rol: ‘zeg dame, wat is dat voor magisch apparaat? Een plaatjes maker? Nooit van gehoord!’.

We blijven lang aan boord, praten met allerlei mensen en gaan daarna helemaal vrolijk weer de auto in, op zoek naar de laatste bonus-attractie, die we na een aantal straten vinden: Leyden St.! Natuurlijk maken we een plaatje van het naambordje en van het meer dan schattige straatje. En dan gaan we echt weg en rijden we in een uur tijd naar de Travelodge in West Yarmouth, op Cape Cod. SopSop kan het adres niet vinden, waardoor we op ons boerenverstand naar het motel op zoek gaan… en het in een keer vinden! Het is er erg rustig en het motel blijkt onze reservering niet te hebben doorgekregen, ondanks dat ze andere reserveringen via dezelfde site wel hebben grekegen. Gelukkig doet de eigenaar niet moeilijk: er is plaats zat en aangezien wij wel een (print van de) reservering hebben, boekt hij ons zonder problemen in. We krijgen een prima kamer en nadat we onze spullen hebben weggezet, gaan we op zoek naar Capt. Parker’s Pub, die goeie recenties krijgt. En inderdaad: het is een prima pub, met meer dan gemiddeld goed eten. We drinken een paar drankjes, eten en hapje en daarna strijken we neer in onze hotelkamer met wat drinken en een slechte film. Oh en natuurlijk werken we de site bij, inclusief extra infoblokjes op deze en vorige pagina’s.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.