Op zee naar Bergen

Op zee naar Bergen

PLING PLONG! “Kaere gaste… (onverstaanbaar Noord verhaal) … Takk! Dear Guests!…” We zitten recht overeind in ons bed. Het is zes uur op deze maandagmorgen 3 september en we zijn bijna in Stavanger. Wauw, ehm goedemorgen. Wel fijn dat wij nog even niets moeten, maar wakker zijn we wel. We openen de gordijnen. Een oranje streep verraadt waar de zon straks opkomt boven het Noorse land. Het water is rustig. Karin zucht tevreden: wakker worden op zee! We kijken 20 minuutjes naar buiten en dan zijn we zo dichtbij Stavanger dat we de gordijnen voor de zekerheid dichtdoen. Als we vast liggen racen we onder de douche door en als het zonnetje over de heuvels heen piept staan we aan dek en maken we plaatjes. We stoppen maar kort en het laatste beetje vertraging hebben we ingehaald als we binnen no time weer vertrekken.

We gaan ontbijten. Dat hebben we vooraf geregeld (een voucher voor een ontbijtbuffet) en het is zo mogelijk nóg uitgebreider dan in Bremen. We kijken onze ogen uit en met hetzelfde excuus als gisteren (rond half 1 zijn we in Bergen dus dat lunchen kan even duren) genieten we van alle lekkere dingen. We voelen ons helemaal in de watten gelegd deze ‘cruise’. De Noordzee rolt ook met rustig weer, dus het is geen overtocht voor zwakke magen, maar wij hebben nergens last van gehad en genieten.

Dat doen we ook van het laatste stuk van de route. Dat is tussen de 1001 eilandjes door. Soms lijkt het enorme schip maar nauwelijks te passen. Een aantal keer moeten we onder enorm hoge bruggen door. Een wonderlijk gezicht: al die auto’s en vrachtwagens en bussen die meters boven ons hoofd over een smalle weg voortrazen. De zon die zich vanochtend liet zien verstopt zich steeds verder achter de wolken naarmate we dichterbij Bergen komen. Het mag de pret niet drukken: de luchten zijn spectaculair.

Als we koud en moe zijn gaan we nog een uurtje onze hut in en om half 11, stipt op tijd, stoppen we onze zooi in de auto op het car-deck, dat speciaal daarvoor een half uurtje open is. Handig: hoeven we er niet mee te sjouwen. Daarna drinken we nog een kopje thee. Hoewel we de aankomst in Bergen zelf missen (we zitten keurig in onze auto te wachten) zijn we onder de indruk van deze top-reis. Hopla: zaterdagmiddag in Nederland: maandagochtend in Bergen uitgerust en wel, mèt onze eigen auto. Hallo Noorwegen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.