Bergen, 3 september 2018

Bergen, 3 september 2018

Het duurt heel even voor we de stad in kunnen rijden: we krijgen een paspoortcontrole (die bestaat uit het aanpakken van het paspoort, ons aankijken, een grijns, ‘Welcome to Norway’ en het teruggeven van het paspoort)  maar moeten vooral even wachten tot een vrachtwagen met een enorm lange drijfas langs ons is gedraaid. De meeste passagiers hebben duidelijk haast, dus de chauffeur van de vrachtwagen zwaait opgelucht als wij m voor laten gaan. Toe maar, wij hebben vakantie.

Als we eenmaal rijden zijn we in welgeteld 5 minuten bij Hotel Park. Martijn parkeert de auto op de zijstraat (van bijna 15 graden) en van het hotel kopen we parkeerkaarten waarmee we de komende dagen kunnen staan. Daarna krijgen we een uitstekende kamer, waar we meteen in kunnen. Opgelucht dumpen we onze spullen en nadat we ons wat hebben opgefrist wandelen we de heuvel af (oh, oh… we moeten straks nog terug) naar het centrum. Het is niet ver en na ongeveer 10 minuten staan we in de vismarkt aan de haven. Het achterste restaurantje spreekt ons het meest aan en Fjellskaal serveert ons zoals gehoopt een late, maar uitstekende lunch. Overheerlijke gerookte zalm en forel, vers brood, water en een frisje en opgeknapt wandelen we daarna de stad weer in.

Deze eerste middag willen we vooral indrukken opdoen en we duiken meteen Bryggen in. Deze oude wijk is wat er over is van het Middeleeuwse deel van Bergen. Vrij vertaald ‘werf’ geven de dicht op elkaar gepakte houden huizen een goed beeld van hoe dit deel van de stad er eeuwen geleden uitgezien moet hebben. Hoewel het een restauratie uit begin 18e eeuw is (een grote brand verwoestte een groot deel van Bergen in 1702) en de houten huizen op de begane grond bol staan van de toeristische winkeltjes (en de toeristen), is het nog steeds een geweldig gezicht. We dwalen tussen de huizen door en als we bijna klaar zijn met de mensen en de drukte vinden we een trap naar boven. He, wat is dit? We wandelen naar boven en daar hangt een klein bordje. Kijk rustig rond, maar wel een beetje zachtjes, want we werken hier gewoon! We knikken naar de mensen die we in de kantoortjes zien werken, maar verder is er niemand! Alles is van hout: van de trappen tot en met de daken en van de wandelen tot en met de de koven om de kabels waarmee vroeger vracht een verdieping omhoog werd getild.

Als we zijn uitgekeken (de man in kantoor 1 lacht deze keer zowaar bij zijn knikje) wandelen we naar beneden waar we een flesje fris kopen en opdrinken op een bankje. Daarna gaan we op zoek naar een bak koffie, terwijl we plannen maken voor de komende dagen. Die plannen komen er, maar de koffie is nog even een uitdaging. Tentje één is dicht, tentje twee bestaat niet meer… Gelukkig komen we hierdoor in de wijk boven oud-Bryggen met schattige witte huisjes en veel kunstzinnige muurschilderingen, waar we uitgebreid doorheen wandelen. En uiteindelijk vinden we tentje 3, mèt koffie.

Dan is het wel zo’n beetje op. Het was een heel kort nachtje en we wandelen terug naar het hotel waar we met een kopje thee en de 24 uur per dag beschikbare verse brownies, een tijdje bijkomen. Uiteindelijk rukken we onszelf rond half 7 los uit ons boek en wandelen we naar Pergola, waar we een lekker wijntje drinken en een plaat met kaasjes, ham en salami en een mini-pizza delen. Morgen meer Bergen, vanavond op tijd naar ons mandje!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.