Krakau, Joodse wijk (25 mei 2019)

Krakau, Joodse wijk (25 mei 2019)

Als we om 9 uur het hotel uitwandelen doen we dat bijna spinnend van tevredenheid. We hebben lekker geslapen, lekker ontbeten en… het is heerlijk weer! Op dit moment is het strakblauw en het wordt snel warmer. We genieten van de lekkere zonnestralen en het feit dat er nog heel weinig mensen op straat zijn. Na een half uurtje lopen landen we bij Café Cytat. Ja, inderdaad café citaat. Een geweldig charmant tentje, waar ze jaren ’90 muziek draaien als we binnenkomen (tot iemand het zat is en er abrupt lokale actuele muziek wordt opgezet), er boeken op en onder de tafels liggen, tegen de muren staan en zelfs tegen het plafond zijn geplakt en we bij onze uitstekende kop koffie een citaat krijgen.

We worden wakker bij een lekker bakkie en om half 11 staan we voor de oude synagoge in de Joodse wijk voor een free walking tour van Walkative! Jerry (noem me maar zo, zegt hij, nadat hij zich eerst met een complexe Poolse naam heeft voorgesteld die klinkt als ‘jwezzie’) neemt ons twee uur lang mee door de Joodse wijk. Hij vertelt over de geschiedenis, over de synagoges (vandaag allemaal dicht), de begraafplaats (tot Karin’s chagrijn helaas vandaag óók dicht), de film Schindler’s List (grotendeels opgenomen in Krakau en verantwoordelijk voor een enorme toename in het toerisme naar de stad, die daar in de jaren ’90 totaal niet op bedacht was) en verschillende andere plekken in de wijk, zoals de oorspronkelijke markt, het uitgaansplein etc. De tour is goed, maar we zijn wat minder onder indruk dan de afgelopen keren dat we met Walkative op stap gingen.

Jerry’s lunchtip maakt ons dan wel weer net zo gelukkig als de voorgaande lunch- en dinertips. We eten courgette pannenkoekjes (Renske) en pierogi (Karin) bij een lokaal restaurantje en daarna gaan we zelf op stap. Renske heeft een boekje met wandelingen bij zich en we pikken er het deel vande Joodse wijk uit dat we nog niet hebben gezien. Langs de rivier (het water staat nog steeds zo hoog dat de fietspaden deels onder zijn gelopen), door schattige straatjes met leuke winkeltjes en straatkunst en met een leuke stop bij een café waar we een limonade drinken. Daarna dwalen we terug naar het startpunt van de wandeling en als we dan omhoog kijken blijkt het er ineens heel dreigend uit te zien! Oei, zulke luchten hebben we eerder gezien en toen leverde dat enorme buien op! Na enig overleg gaan we in ganzenpas naar ons hotel terug.

Daar lezen we een tijdje: komt er nog regen? Nee, de bui lijkt over te drijven zonder zijn inhoud te lossen en we frissen onszelf op om lekker buiten de deur te gaan eten. Geen diner in de Joodse wijk dus (dat is wat erg ver weg) en dat is best jammer. Als ‘troost’ gaan we eten bij een enorm goed sushi restaurant. Daarmee vergeten we de Joodse wijk al snel. Zelfs sushi-snob Karin smikkelt er bijna haar vingers bij op en de koks (die voor ons neus het eten klaarmaken) glimmen van tevredenheid om onze complimenten. Onderweg naar het hotel stoppen we voor koffie bij Camelot. Ook al zo’n leuke tent. Als het lukt willen we hier nog wel een keer lunchen en / of taart eten! Voor nu houden we het bij een kopje koffie en daarna wandelen we naar het hotel. Het weer en de temperatuur zijn nog / weer uitstekend en zeer tevreden zoeken we ons mandje op.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.