Meer walvissen! (14 juni 2019)

Meer walvissen! (14 juni 2019)

Er is er één jarig hoera, hoera! Na het ontbijt bellen we met Nederland. Tico (Karin’s moeder) is jarig en die moet natuurlijk even worden gefeliciteerd. What’s app bellen is dan toch een mooie uitkomst: zo kunnen we toch een beetje in Nederland zijn! Vrolijk gaan we daarna op stap.

Vandaag pakken we na het ontbijt de auto om walvissen te gaan kijken. Het is een heel stuk minder weer dan gisteren (er is veel regen voorspeld en als we wegrijden vallen de eerste spetters al) maar toch hebben we goede hoop dat we iets gaan zien. Op ongeveer 20 kilometer ten noorden van Tadoussac ligt namelijk Cap de Bon-Desir en dat is één van de beste plekken ter wereld om walvissen vanaf de kust te zien. Er zijn er meer, maar dit is in ieder geval (ook) een heel goede, weet Karin uit ervaring. 

Voor we er zijn stoppen we op een landpuntje bij Les Bergeronnes. We vinden er (slechte) koffie in een klein café en een groep mensen die in pakken gehesen het water op gaat. We kijken uit over het water en constateren dat er in ieder geval voldoende zicht is, maar helaas nog te weinig walvissen. Door dan maar. Het park dat Cap de Bon-Desir is, is dicht. Voor auto’s dan. Het is immers (half juni) nog geen seizoen! Karin voelt herinneringen aan Noorwegen opkomen: het is altijd even wennen, landen met een heel kort ‘seizoen’! Zeker als we na even lopen alle toiletten en schuilhokjes óók gesloten vinden, maar wel meerdere mensen die net als wij walvissen willen spotten!

We duiken onder een dakgoot als bescherming tegen de regen. Aanvankelijk zien we niet veel, maar na ongeveer een kwartiertje zegt Karin: kijk daar, beluga’s. Harro herhaalt het hardop voor de groep en krijgt bewonderende blikken. Karin trekt een wenkbrauw op: echt, gaan we het zo doen? Harro kijkt beteuterd. Daarna moeten we allebei lachen. En gaan daarna gauw over tot het bewonderen van de beluga’s. Dat is het dan weer even. Het is niet koud, maar we zijn wel blij dat het na een half uurtje stopt met regenen.

Precies op tijd voor een zeehond en als we naar de rotsen lopen… Kijk, een minke! Hij komt vrij dicht langs de kant en we vinden het geweldig. Wat is dit toch een mooie plek! We blijven nog een tijd kijken, maar zien helaas niets meer. Als onze magen zich er mee gaan bemoeien blijkt het lunchtijd te zijn! We wandelen terug en rijden naar Les Ecoumins waar we Kiboikoi vinden, een kleine koffie- en lunchplek. Goeie koffie (eindelijk), een gegrild broodje èn een normale toilet in plaats van een plekje achter een boom.

Er trekt opnieuw een bui over en dan besluiten we toch nog maar een keer terug te gaan naar Cap Bon-Desir. We kunnen er een tijd in het zonnetje zitten voor er weer een bui over trekt. Helaas zien we alleen een zeehond en héél in de verte een pluim van een finwhale. Toch zijn we enthousiast: een plek waar je met wat geduld bíjna gegarandeerd walvissen kan zien, vanaf de kant!

Zeer tevreden rijden we terug naar Tadoussac waar we wijntjes gaan drinken en daarna gaan eten bij Café Bohème. Het bevalt opnieuw uitstekend, al doen we het ietsje rustiger aan met de drank vandaag. Na het eten gaan we bovendien nog even een frisse neus halen. Als we aan de andere kant van het mini-schiereiland zijn zien we een indrukwekkende wolkenlucht op ons afkomen. We maken aanvankelijk zeer enthousiast plaatjes, tot we ons realiseren hoe snel de wolken dichterbij komen en hoe donker ze eigenlijk zijn!

Haastig blazen we de aftocht… om midden op de heuvel naar het B&B in volle hevigheid te worden geraakt. We krijgen echt een enorme plensbui op ons kop en tegen de tijd dat we een afdakje vinden hebben we het ergste al achter de rug. Druipend komen we aan in onze B&B. Gelukkig hebben we de foto’s nog, grapt Harro als Karin al mopperend op zichzelf (zie je wel, altijd paraplu meenemen!) in de badkamer verdwijnt om haar natte zooi om te ruilen voor iets droogs. En ok, de bui daargelaten; we zijn het er over eens. Tadoussac is een pietsie kneuterig en erg toeristisch, maar (nog steeds) erg de moeite waard!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.