Delhi

Delhi

8 uur en voor onze arme lijven voelt het als half vier ‘s nachts en de wekker gaat. Door het briljante idee om tijdsverschillen in te voeren van halve uren (naar Delhi is het vier en een half uur) snappen wij er af en toe ook geen bal meer van.

We beginnen met een ontbijt in het hotel, waar we ook de eerste keer de missende leden van de groep ontmoeten die op eigen gelegenheid zijn gereisd (wij wisten ook pas gisteravond dat er uberhaupt missende groepleden waren). Daarna hebben we de bus voor de hele dag gereserveerd en vertrekken we richting het oude centrum. De rit door Delhi is een avontuur op zich maar nog niets vergeleken met het daarop volgende opstootje. We parkeren de bus op een parkeerplaats midden in het centrum en besluiten voor een aantal kleine stukjes een fiets riksja te nemen. Dat hebben de heren vrij goed door en binnen een aantal seconden staan er zo’n 20-30 man elkaar voor de ingang van de bus te vertrappen. Pas als er iemand de leiding neemt door middel van een eind hout komt er een beetje orde in de chaos. Desalniettemin wordt iedereen zo ongeveer de riksja ingesleurd.
Onze eigen fietser trapt er lustig op los en brengt ons na het nodige geduw, gedring en behendigheid vrij snel bij onze eerste stop: de Jama Masjid.
Dit is de grootste moskee van India en is gebouwd in 1658. We leveren buiten onze schoenen in om dan ‘binnen’ verder te kijken: Het is namelijk een open lucht moskee. De enorme binnenplaats die ruimte biedt aan 25.000 gelovigen is keurig netjes ingedeeld met lijntjes. Een fantastisch gezicht. De nodige foto’s verder en 10 rupie armer om onze schoenen terug te krijgen zoeken we onze riksja-bike-dude weer op.

Volgende stop: Lal Qila, het rode fort. Gebouwd in dezelfde tijd als de moskee en met muren tot 33 meter hoog fors indrukwekkend. We blijven buiten de muren en genieten van het uitzicht.

Daarna komt het mooiste avontuur: Met de riksja dwars door de bazaar. Echt snel gaat het niet en er worden over en weer de nodige beledigingen uitgewisseld maar we zien dan wel een aantal prachtige straatjes waar de handelaren elkaar verdringen. Op een punt lopen de apen letterlijk over de daken en overal is het vooral druk!
Ook een bijzonder puntje van aandacht is de lokale telecom infrastructuur waarbij het fenomeen draadloos nog niet echt in de mode is. Overal hangen bundels telefoon en stroomkabels kris kras over de straat. Waarschijnlijk heeft werkelijk niemand een idee op wiens rekening hij loopt te bellen en je zelf aansluiten lijkt in ieder geval redelijk normaal.

Uiteindelijk landen we weer bij onze bus en gaan we op weg naar de plek waar Gandhi is gecremeerd: Voor de meeste Indiers een echte bedevaartsplek. Hier lopen we in opvallende rust een half uurtje rond en gaan dan op weg naar het restaurant voor de lunch.
Het restaurant is luxe, en het eten erg lekker. Verschillende curries met brood en rijst vormen een prima middag maaltijd (gelukkig voor Karin niet te heet).
Na de lunch rijden eerst naar de India Gate, een grote poort ter ere van de Indiase gevallenen uit de eerste wereldoorlog. Tenslotte rijden we nog door naar New Delhi en langs de parlementsgebouwen. Helaas mogen we hier niet stoppen en schieten snel een paar foto’s uit het raam van de bus.
Na deze toch redelijk hectische dag is het tijd voor wat rust en rijden we terug naar het hotel. Daar houden we siesta en werken de website bij. Een perfekte eerste dag!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.