van Mukandghar naar Pushkar

van Mukandghar naar Pushkar

Vandaag rijden we uit ons luxe paleis weg op weg naar Pushkar. Het is weer een redelijk lange rit, vergelijkbaar met gisteren en de verwachting is dat we dan ook pas rond 6 uur aan komen.


Gelijk bij het begin van de reis krijgen we te horen dat het hotel waar we zullen verblijven is gewijzigd. Door op dat moment onbekende redenen zullen we in een ander paleis moeten blijven slapen. Een snelle blik in de Lonely Planet en we zijn alweer blij, 5 sterren, paleis, the works…
Omdat een gedeelte van onze trip door tijdgebrek niet door kon gaan halen we dat nu maar in. We gaan op weg naar Nawalghar waar – onder leiding van een plaatselijke gids – oude handelaarshuizen te bezichtigen zijn. Onderweg stoppen we bij een boerderij om daar rond te kijken. De bewoners zijn buitengewoon vriendelijk en gunnen ons een kijkje in hun huis en een blik op hun leefstijl.
Een korte rit later staan we midden in Nawalghar en gaan op weg met de gids richting een lokaal museum. Onderweg lopen we langs enigzins vervallen maar nog steeds prachtig beschilderde handelshuizen. De muren zijn beschilderd met beeltenissen uit het leven van ruim een eeuw terug toen dit nu redelijk ingeslapen stadje een belangrijke handelspost tussen Jaipur en Delhi was. Onderweg naar het museum klikken we ons gek en veel mensen blijven rustig staan om zich te laten fotograferen. (in sommige gevallen wordt er eerst nog snel even een tulband tevoorschijn getoverd om het plaatje wat mooier te maken). Natuurlijk: vaak kost dat een paar roepie, maar iedereen heeft er veel lol bij, ook de mensen die gefotografeerd worden.


Het museumsbezoek is kort maar zeer indrukwekkend, waarbij onze gids een beeld probeert te scheppen van het leven uit de tijd van deze handelshuizen. Veel te snel is het dan al weer tijd om via Jaipur verder te rijden naar Pushkar. De rit is nog erg lang en Cees wil graag enigzins op tijd aankomen.

De rit zelf is voor de rest met name lang; onderweg vallen we een aantal keer in slaap en pas tegen zessen komen we in het stadje aan. Snel rijden we het dorp in om kleurstof te kopen voor het morgen plaatsvindende Holi festival (daarover later meer!) en daarna verder naar ons paleis. Daar aangekomen blijken zij er in ieder geval niets van te weten dat ons onderkomen zou zijn veranderd en worden we teruggestuurd naar ons oorspronkelijke hotel. Gelukkig heeft dat ook de nodige sterren en is het ook een paleis, dus ons hoor je niet klagen. Achteraf blijkt het hotel de afgelopen dagen gesloten te zijn geweest door een enorme muggenplaag in het stadje dat rond om een meer is gebouwd. De kamers zijn keurig en het uitzicht over de het meer en het gedeelte van de stad aan de andere kant van het meer prachtig. De muggen zijn nergens te bekennen.

Het is ondertussen half 7 en aangezien het om 7 uur alweer etenstijd is, dumpen we snel onze spullen op de kamer. (Althans: we laten ze dumpen natuurlijk, want je eigen tas tillen in zo’n hotel lijkt niet echt mogelijk). We vertrekken met de hele groep het stadje in en onderweg besluiten we met z’n tweeen een hapje te gaan eten. We landen uiteindelijk in een leuk tentje op een dakterras waar we ons tegoed doen aan curry en dahl. Geen Indisch om ons heen te horen (we Spaans, Engels, Duits en Zweeds overigens), maar het eten is heerlijk en we komen helemaal bij. Nog even Internetten en dan slapen, want morgen wachten er dromedarissen en het Holi festival!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.