Ochtendje Zimbabwe

Ochtendje Zimbabwe

We wilden eigenlijk gaan raften, maar dat is op dit moment niet mogelijk door de hoge waterstand in de Zambezirivier. Jammer! Gelukkig zijn er voldoende alternatieven. Zo kwam het dat wij vrijdagochtend 18 mei om 05:30 uur naast onze tent stonden voor een ‘lion encounter’ in Zimbabwe.


Na de nodige grensformaliteiten kwamen we aan bij een leeuwenreservaat waar ze een programma hebben opgezet om het aantal leeuwen in wildparken te vergroten. Het aantal leeuwen is in Afrika de afgelopen jaren namelijk sterk afgenomen: van 250.000 naar 20.000. Dat komt door de oprukkende bebouwing en door de (vaak illegale) jacht.


Het programma bestaat uit 4 fasen: in de eerste fae halen ze jonge leeuwtjes weg bij de  moeder om ze gedurende 1,5 jaar groot te brengen. Zo maken ze meer kans om te overleven. In de tweede fase worden de leeuwen uitgezet in een klein natuurreservaat waar ze leren jagen en onafhankelijk worden van mensen. In fase 3 worden de leeuwen, als ze ongeveer 3 jaar zijn, vrijgelaten in wildparken door heel Afrika. In de laatste fase krijgen ze zelf jonkies en is de cirkel rond.


Wij hebben leeuwen uit fase 1 ontmoet. Twee mannetjes van 1 jaar oud. Heeeeel erg lief, maar dat is verraderlijk want ze zien alles als speelgoed en jou dus ook. Omdat de leeuwen al behoorlijk groot zijn en enorme klauwen hebben, is dat dus oppassen geblazen.


Het leukste onderdeel van de excursie was een wandeling door het park met de leeuwen. En je mocht ze ook aaien! Een geweldige ervaring.


Wat trouwens wel triest is, is dat het jachttoerisme toeneemt. Mensen kunnen dan tegen betaling van duizenden dollars een leeuw of een olifant afschieten. Dat is eigenlijk niet te rijmen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.