Maandag 21 november – Addo Elephant Park

Maandag 21 november – Addo Elephant Park

Vandaag is het zover: we gaan op safari! Voor Geeske wordt dit haar eerste safari en als we de verhalen over het park mogen geloven wordt het meer dan de moeite waard. Enige puntje is dat het vandaag nogal bewolkt is, maar ook dat zal de pret niet drukken. We ontbijten weer uitgebreid met vers fruit, een gebakken eitje met bacon en overheerlijke verse jus die ze persen van de sinaasappelen die in de bomen op het terrein groeien. Nadat we onze spullen hebben gepakt, camera’s en verrekijkers, lopen we naar de parkeerplaats van het guest house waar we worden opgepikt. We staan er koud twee minuten en onze gids, Moses, komt er al aan gereden in zijn 4 wiel aangedreven Volkswagen busje. Dan blijkt al snel dat we vandaag een prive safari hebben! Er zijn voor de rest geen gasten, dus hij staat ons de hele dag ter beschikking.
Op de rit naar het park blijkt dat onze gids, die overigens uit Zimbabwe komt, werkelijk een schat aan informatie is. Hij praat honderduit over de beesten, verhalen uit zijn jeugd, de omgeving, planten en alles wat je maar kunt verzinnen. Binnen een half uurtje staan we bij de ingang van het park en kan de pret beginnen.

Addo Elephant Park is opgericht in 1930 en sindsdien regelmatig uitgebreid door boerderijen in de omgeving op te kopen en toe te voegen aan het reservaat. Hoewel het park nog niet een twintigste van de oppervlakte van Kruger beslaat, is het met 138.000 hectare toch ook niet bepaald klein te noemen. Bij het oprichten van het park was het aantal olifanten gedaald tot 11, maar met nu meer dan 500 olifanten begint het weer een goede gezonde populatie te worden. Zoals de naam van het park ook al aangeeft is het in het park met name te doen om de olifanten, maar de big 5 is in het park wel degelijk te vinden. Sterker nog: ze reppen zelfs van de big 7! Tot het reservaat behoort ook een groot deel kuststrook en een deel van de oceaan, waarin naast de zuidkaper (walvis, nummer 6 op de lijst) ook de witte haai (en da’s nummer 7) voorkomt. We zijn benieuwd…
De eerste stop is als we ongeveer 5 meter het park in zijn: Aan de kant van de weg is namelijk een plek waar honderden vogels zitten, van knalgele weaverbirds tot mooie ‘red bishops’. Het is er vreselijk druk met vogels, maar qua mensen is het heerlijk rustig. We schieten wat plaatjes en dan gaan we het echte park in. Moses verteld ons dat hij gemiddeld 3 uit 5 van de big 5 scoort tijdens zijn trips, en dat met name de luipaarden en de neushoorns erg moeilijk te spotten zijn, met name ook omdat het aantal neushoorns erg beperkt is. Hoeveel er in het park zijn is onbekend, er worden uit angst voor stropers geen cijfers over gegeven. Naar schatting van onze gids zijn ze ongeveer op een hand te tellen.
We beginnen vanochtend aan de noordkant van het park en vanmiddag is na de lunch de zuidkant aan de beurt. En binnen een half uurtje is het raak: Onze gids spot een paaar olifanten op een heuvel en vanaf dat moment lijkt het wel alsof er een paar blikken zijn opengetrokken. We komen verschillend kuddes met kleintjes tegen, waarbij een kudde van meer dan 20 olifanten op nog geen meter van onze auto af over de weg loopt. Bij een drinking hole staan we een tijdje stil om te genieten van een kudde van ongeveer 15 olifanten die rustig aan het drinken zijn en even later komen we een licht aggressief mannetje tegen die toch een serieuze poging doet het tegen een voor ons rijdende jeep op te nemen. Ondertussen heeft Moses de tas met snacks en de koelbox met drank open getrokken en vermaken wij ons prima. Het is echt fantastisch om zoveel van deze enorme beesten in de vrije natuur te zien. Even later spot Harro een buffel die op nog geen drie meter van de weg in de struiken staat. Dan volgt een rit waar we van alles en nog wat zien, meer olifanten, hartebeesten, kudu’s, wrattenzwijnen, zebra’s. Je kan het zo gek niet verzinnen of we struikelen er wel overheen.

De eerste drie uur zijn zo voorbij en we rijden het park uit om ergens buiten het park een lunch te pakken. Bij een restaurantje eten we een tosti en een hamburger en dan gaan we snel weer verder. Nu rijden we snel door het noordelijk gedeelte van het park heen en krijgen we op een omheinde picknickplek een college van onze gids: Hij vertelt van alles over de verschillende planten die er groeien, wat je er mee kan en laat ons er ook een aantal proeven. Erg leerzaam en ook een leuke afwisseling. Daarbij weet hij het goed te vertellen met verhalen uit zijn jeugd, over hoe hij termieten vangt om ze dan te bakken, rupsen uit de bomen lokt voor een lekker snack en meer van dat soort verhalen. We vermaken ons kostelijk.
Daarna is het weer rondrijden op zoek naar wild. Ook in het zuidelijke gedeelte stikt het van de beesten, en binnen niet al te veel tijd komen we een mannetjesolifant tegen met slagtanden van wel meer dan 2,5 meter! Dit is een van de mannetjes die een aantal jaren geleden uit het Kruger park is geimporteerd, om meer genetische diversiteit te krijgen binnen de olifanten populatie van het park. Het mannetje is werkelijk enorm, en de slagtanden zo groot dat hij zijn kop overeind moet houden tijdens het lopen, omdat zijn slagtanden anders groeven in de grond trekken!
We zien struisvogels, meer zebra’s, elanden en allerlei andere beesten als dan plotseling de hoofdprijs op een grasveldje loopt te grazen: een zwarte neushoorn. Op een meter of 30 afstand van de weg trekt het beest zich weinig aan van de omgeving en de paar auto’s die op de weg stilstaan. Een prachtig gezicht en later horen we dat minder dan 1% van de bezoekers van het park deze beesten zien!

Het is ondertussen 6 uur en dan vertrekken we meer dan tevreden terug naar ons guest house. Wat een fantastische trip en wat een luxe om met zo’n gids een prive safari te hebben. Hij dropt ons keurig zoals beloofd om half zeven bij het guest house en vertrekt met een dikke tip.
We kunnen ook ongeveer gelijk aanschuiven voor het avondeten, braai, en na ons kort opgefrist te hebben zitten we al snel met een biertje en een wijntje aan weer een heerlijke maaltijd. Wat een super dag!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.