Dinsdag 6-09 – van Murchison Falls NP naar Hoima

Dinsdag 6-09 – van Murchison Falls NP naar Hoima

Vanochtend zitten we om 6 uur 20 aan het ontbijt, nadat we alle spullen hebben ingepakt. En Esther heeft pannenkoeken gemaakt! Ze zijn al net zo verrukkelijk als in Kidepo en Karin eet er zelfs 3! Daarna rollen we de jeep in, voor het korte stukje naar het water. Deze keer gaan we met een boot naar de Nijldelta voor een tocht van vijf uur, alleen met onze groep.

En weer is het genieten. Een heel ander landschap dan gisteren ontvouwt zich. Stroompjes en stromen van de Victoria Nijl komen via de delta in Lake Albert. En allerlei beesten genieten van dat landschap van gras, water, papyrus, waterlelies en bomen. We zien van alles: bavianen en prachtig zwart-witte colobusaapjes, eindeloos veel soorten vogels, waaronder de kraanvogel, de nationale vogel van Uganda, en nog twee andere soorten ijsvogels dan we eerder zagen en natuurlijk veel, heel veel nijlpaarden. Het is bewolkt en er valt een spat regen, maar naarmate de ochtend vordert wordt het weer beter en wordt het opnieuw heet. Net als bij elke zoektocht naar wild wisselen perioden met zoeken naar beesten en perioden van ‘100 plaatjes per minuut’ elkaar af. Krokodillen, olifanten, waterbokken: het komt weer allemaal voorbij. We kunnen er niet genoeg van krijgen!

Om 12 uur meert de boot weer aan aan de kade en gaan we terug naar het kamp. Daar lunchen we en rusten we uit tot 2 uur, waarna de rit naar Hoima begint. Esther rijdt voorlopig in de andere auto, maar Norbert komt helemaal los en vertelt honderduit over de gebruiken van zijn land. Het gaat deze keer vooral over trouwen, bruidschatten (die de man betaalt), scheiden, kinderen: kortom, het gezinsleven passeert de revue. We steken er veel van op en daarmee vliegt de tijd. Na een stop bovenop de heuvels aan de voet van Lake Albert, voor een foto, die we door het slechte licht overslaan, rijden we door het groene, maar steeds bebouwdere landschap naar Hoima. Onderweg staan er regelmatig kuddes koeien op de weg, vooral de Ankhole koeien, een heel oud en sterk koeienras. Ook zien we een heel drukke markt, waar mensen van heinde en ver op af komen. Soms lopen ze er uren voor!

Rond half 6 zijn we in Hoima, waar we een prima kamer krijgen. Vanavond kunnen we warm douchen. En na een simpele hap eten, is dat precies wat we gaan doen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.