Dinsdag 15 november – Naar Stellenbosch

Dinsdag 15 november – Naar Stellenbosch

Na een behoorlijke nacht staan we redelijk op tijd op en zitten even na achten aan het ontbijt. Ook de ontbijtzaal is gelegen in een van de witte cottages die om een mooie vijver heen liggen. Met een prachtig uitzicht op de bergen genieten we weer van een prima ontbijtje met veel vers fruit. De sneeuw is ondertussen verdwenen van de bergen en het is weer strak blauw. Tot nu toe hebben we echt prima temperaturen gehad, maar de komende dagen belooft het echt heet te gaan worden.
Nadat we alles in de auto hebben geladen gaan we op weg naar onze eerste stop van vandaag: Franschhoek. Volgens alle verhalen een van de mooiste dorpjes uit het wijngebied en volgens onze planning tevens de lunchstop. De rit erheen is werkelijk prachtig mooi: Door de wijngaarden en langs de bergen en met uitgebreide uitzichten over mooie groene dalen. Links en rechts schieten de wijngaarden aan ons voorbij, en er zitten toch wel aardig wat namen tussen die ons wel bekend voorkomen. We besluiten ze voor nu maar even links te laten liggen, want om nou voor twaalven al weer aan de wijn te zitten lijkt ons ook wat overdreven.

Na een rit van ongeveer twee uur landen we tegen elven in Franschhoek, waar al snel blijkt dat de gidsen niet te veel beloven. Het dorpje is erg schattig met prachtige witte kaaphuisjes en een erg leuk centrum. We beginnen met een bakkie koffie bij een leuk tentje en slenteren daarna wat door het centrumpje en bezoeken een van de vele kerken die het gebied hier rijk is. De kerk is eenvoudig maar qua gebouw erg mooi en op zich is het wel eens een verademing om niet alles in goud bekleed te zien. Na een uurtje winkeltjes kijken en foto’s maken landen we bij een een prima eettentje waar we een Geeske een pizzaatje en Harro een gepaneerd-kip-experiment-met-brie-wat-ze-hamburger-noemen eet (voor het geval er twijfel was: Nee, niet echt een aanrader). Het kopje koffie maakt veel goed en tegen een uur of 1 stappen we de auto weer in voor het laatste stukkie naar Stellenbosch.
Onderweg besluiten we op aanraden van onze reisbeschrijving te stoppen bij een van de wijngaarden in de buurt om daar toch wat wijnen te proeven. Omdat we nog moeten rijden houden we het echt bij kleine sipjes maar het is wel erg lekker. We proeven 5 verschillende wijnen, drie witte en 2 rode wijnen en bekijken ook nog het herenhuis van de wijngaard. Een erg leuke ervaring en eentje die we morgen zeker nog even zullen herhalen.

De komende twee nachten slapen we op een van de vele wijngaarden die het gebied rijk is: Knorhoek. Volgens de verhalen komt de naam van het feit dat het kaapgebied veel bergluipaarden kent en deze vroeger ook in grote getalen in de bergen rond Stellenbosch rond struinden. Vandaar de Afrikaanse naam ‘Knorhoek’ wat vrij vertaald betekend ‘ De vallei waar de wilde katten grommen’… Dit althans volgens de fles die we nu aan het leeg drinken zijn en we moeten eerlijk zeggen: Zo veel hadden wij niet uit de naam ‘Knorhoek’ gehaald. Een verhaal met een verbannen varkensboer leek ons eerder van toepassing maar goed… Onze logeerplek zelf is wel prachtig. Gelegen midden tussen de wijngaarden en op zo’n 5 kilometer van van Stellenbosch zitten we zo’n beetje 10 meter lopen van de plek waar mensen wijn komen proeven… balen!

Nadat we onze spullen in onze kamer hebben gegooid besluiten we in de middag Stellenbosch zelf te verkennen, en de volgende dag uit te trekken voor een degelijke wijnproef-sessie. Met de auto staan we binnen 10 minuten in het centrum en na een kort bezoek aan het Tourist Information Center struinen we wat door de stad en doen maar weer een bakkie koffie. Ht stadje is ook weer erg mooi, en aan het publiek is goed te merken dat het een studentenstad is: Het is erg levendig en er hangt een prima sfeer. We bezoeken nog snel even de Ome Samie’s winkel in het centrum, een winkel die sinds 1900 weinig meer is veranderd. Op de gedroogde sardines (met bijpassende geur) na een erg leuke ervaring, vooral omdat oude en nieuwe spullen dwars door elkaar in de winkel liggen.
Na de uitgebreide lunch van de middag hoeven we ook niet per se nog uitgebreid te gaan tafelen. Een snel bezoek aan de supermarkt voor wat kaasjes, crackers en ander snackvoer en ons avondeten is compleet. We zijn nog net op tijd terug op ons ‘eigen’ wijngoed om nog een fles wijn te scoren (een Knorhoek cabernet sauvignon uit 2009) en zitten daarna heerlijk buiten voor ons hokkie te eten en te drinken. Morgen is het tijd om nog wat landgoederen te bezoeken en nog meer van die heerlijke wijnen te proberen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.