Woensdag 16 november – Stellenbosch

Woensdag 16 november – Stellenbosch

Vandaag staat het thema wijn centraal in onze dagbesteding maar om nou niet gelijk om 10 uur al de eerste glazen naar binnen toe te gooien besluiten we tot de lunch te kiezen voor een alternatief programma. Na een heerlijke gezond ontbijt met veel vers fruit beginnen we met een ochtenwandeling door de wijngaarden van ons ‘eigen’ wijnhuis. Ze hebben een erg mooie route van zo’n 5 kilometer dwars door de heuvels uitgezet en met dik een uurtje wandelen hebben we het sportieve ochtendprogramma achter de rug.
Volgende stop op het programma: Koffie! Met de auto rijden we naar het centrum van Stellenbosch waar we beginnen met een cappuccino’tje en een americano bij een leuk koffietentje. Omdat het allemaal nog redelijk vroeg is en we pas bij de lunch onze eerste wijnboer aan willen doen, besluiten we het dorpsmuseum te bezoeken. In een 5-tal gebouwen wordt de geschiedenis van Stelenbosch uitgebeeld ddoor de jaren heen. Het geeft een erg goed inzicht in de in eerste instantie erg primitieve omstandigheden waarin de kolonisten verkeerden, maar ook een goed beeld van de rijkdom honderd jaar later. Een erg informatief en leuk uitstapje.

Na nog een kopje koffie is het dan tijd voor onze lunch. Volgens onze reisgids is een van wijnboeren in de directe omgeving van Stellenbosch ‘the place to be’ voor een goede lunch in een mooie omgeving. En ze hebben niet gelogen: Midden tussen de mooie witte huisjes van de wijnboerderij (of beter: de ‘estate’) zitten we onder de wijnranken al snel aan een heerlijke pasta en een Thaise beef. Het is ondertussen half twee dus Geeske begint maar met het eerste wijntje, terwijl Harro nog een flesje water leegdrinkt. Het eten is heerlijk, het weer fantastisch en de sfeer echt helemaal goed. Uiteindelijk blijven we dik een uur hangen en maken nog wat foto’s van de pauw die tussen de eettafels doorschuifelt. Nadat we nog snel een rondje over het terrein lopen is het tijd om nog wat wijnboerderijen aan te doen. Met onze reisgids in de hand maken we een keuze voor twee estates: Een hypermodern, met de mooiste uitzichten uit de wijde omgeving, en een meer klassieke, met een prachtig gerestaureerde boerderij uit 1814.

De eerste wijnboerderij is prachtig. Een enorm mooi modern gebouw, prachtig gelegen op de top van een heuvel. De uitzichten zijn eccht adembenemend, maar het mooist is wel het complex zelf. Overal hangen prachtige schilderijen en staan er mooie sculpturen. We struinen rustig rond door het complex en maken wat foto’s. Omdat Geeske net al een wijntje achterover heeft geslagen, en Harro nog moet rijden, slaan we bij deze wijnboer het proeven maar even over. Terwijl we in onze auto stappen, stijgt er naast de boerderij net een helicopter op: Wijnproeven in stijl… De tweede wijnboer is even zoeken, maar na wat enthousiaste 180 graden bochten vinden we dan eindelijk de juiste (Best lastig met meer dan 200 wijnhuizen in de directe omgeving van Stellenbosch). De panden zijn prachtig mooi en we zijn verrast om in het gebouw een mooi modern proeflokaal te vinden. Naast het bijzonder mooie complex schijnen ook de wijnen van deze wijnboer de moeite waard te zijn, dus is het proeven geblazen! Aangezien het wijnproeven in Stellenbosch een evenement op zich is geworden (inclusief de hop-on hop-off wijnproef tour!), vragen ze tegenwoordig een klein bedrag voor het proeven van de wijnen. We moeten bij deze wijnboer 30 rand betalen (ongeveer 2,5 euro) om in totaal 6 wijnen te proeven. Vinden we natuurlijk geen probleem, en al snel worden we aan een tafeltje gezet met crackers en een karaf water, en komt er iemand om de door ons gekozen 6 wijnen in te schenken. De beste man heeft al snel door dat we niet echt bepaald wijnkenners zijn, maar vermaakt zich prima en bij iedere wijn vraagt hij wat we proeven en legt ons de verschillende smaken uit. We hebben het ook best naar ons zin, drinken hele kleine sipjes van de heerlijke wijn en uiteindelijk staat hij er op dat we als bonus nog even een dessertwijn proeven. Ach dan zeg je ook geen nee, en na 7 wijnen geproefd te hebben vertrekken we naar ons laatste adres voor vandaag: Ons eigen Knorhoek!

Rond half vijf komen we aangezeild, en met een sluitingstijd voor de proeverij van 5 uur zijn we eigenlijk wat laat. De dame van de wijnproeverij heeft echter al snel door dat we ook gasten van het guesthouse zijn en begint vol enthousiasme wijntjes voor Harro in te schenken (Geeske past deze ronde even). De hoeveelheden zijn al lang geen proef hoeveelheden meer en uiteindelijk zitten we om half zes nog steeds aan een heerlijke rode wijn.
We eten ‘s avonds bij het guesthouse, een eenvoudige maar prima maaltijd. Zoals verwacht is het met de wijn prima geregeld: Er staat een kast vol met flessen wijn, het gehele assortiment van de Knorhoek, en iedereen mag zelf wat lekkers uitzoeken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.