Vrijdag 18 november – Van Oudtshoorn naar Knysna

Vrijdag 18 november – Van Oudtshoorn naar Knysna

We hebben vandaag een redelijk korte tocht voor de boeg van zo’n 125 kilometer naar Knysna, midden op de garden route van Zuid Afrika. Na onze ervaringen van de vorige keer bekijken we het voor de zekerheid ook maar even op de kaart en dit keer lijkt het er op dat ze goed zitten met de reisbeschrijving.
We beginnen met weer een overheerlijk ontbijt, daar zijn ze hier wel redelijk goed in. Na het inladen van de spullen krijgen we door de hotelstaf nog wat tips over wat er in de omgeving van Oudtshoorn te doen is. We hebben besloten de ochtend te gebruiken om nog wat meer van het dorp en de omgeving te bekijken, aangezien we daar gisteren niet al te veel tijd voor hadden.

Onze eerste stop van vandaag zijn de Cango caves, 30 kilometer noordelijk van Oudtshoorn. De grotten behoren tot de grootste stalagmietgrotten in de wereld, en zijn volgens de verhalen zeker de moeite waard om te bezoeken.
Rond kwart over 9 staan we bij de ingang en mogen dan drie kwartier wachten tot de volgende rondleiding begint. Met het zelfstandig mensen de grot in laten wandelen zijn ze een jaar of 10 geleden gestopt toen bijna de hele grot wass leeggestolen door bezoekers. Het wachten in de koffietent met een goeie espresso is ook geen straf en de drie kwartier zijn dan ook zo voorbij. Met een man of 40 (en dat is erg rustig naar het schijnt) schuivelen we naar de ingang, waar de groep gesplitst wordt in een Duitstalige en een Engelse groep. We opteren voor de Engelstalige groep en worden door een dame door de verschillende zalen in de grot geleid. We moeten eerlijk toegeven: De grotten zijn echt prachtig! Hoewel er veel beschadigd is door 200 jaar toerisme zijn de rotsformaties en de enerme stalagmieten erg mooi. De verlichting is erg goed gedaan en geeft prima mogelijkheden om een paar mooie plaatjes te schieten van het geheel, hoewel het erg moeilijk is om de grootte van de grotten te vangen.

Na een uurtje worden we de grotten weer uitgestuurd en is het tijd voor het volgende programmaonderdeel: Verder naar het noorden ligt de Swartbergpas die naar het dorpje Prince Albert leidt. Hoewel het dorpje zelf niet veel voor schijnt stellen schijnt de pas zelf echt spectaculair te zijn. We besluiten tot de top van de pas te rijden en dan maar om te keren naar het zuiden. Het eerste deel van de rit is al erg mooi, tussen de struisvogelboerderijen door en langs prachtige bloeiende planten aan de wegkant. Dan is het in een keer over met de pret en wordt de weg onverhard en wat stoffig, de bochten wat korter en het geheel wat steiler. Vol goede moed sturen we onze Nissan Dunno naar boven en komen dan steeds meer 4×4’s tegen die ons tegemoet komen. We besluiten ons niet te laten afschrikken en met enig geschuifel van de auto langs toch wel vrij steile bergwanden bereiken we dan toch de top. En dat is zeker de moeite waard: een prachtig uitzicht 360 graden rondom is de beloning, waarbij je tientallen kilometers uitzicht hebt over het dal. Na een tijdje te hebben genoten van het uitzicht en nadat we een fors aantal foto’s hebben geschoten wordt het tijd voor de terugweg. We worden dan ook snel gerustgesteld: We zijn niet de enige idioten die met een tweewiel aangedreven auto omhoog ploeteren, de ene na de andere auto komt ons tegemoet.

Terug in Oudtshoorn besluiten we dat een bezoek aan de struisvogelfarm ons toch niet heel erg trekt (het klinkt eerlijk gezegd wat kinderachtig en heel erg commercieel). Wel is het tijd voor nog een fijn kopje koffie. We gaan op de veranda zitten van een mooie koffietent en krijgen daar de kaart… en de ijskaart… met spaghetti-ijs! De dag kan voor Harro niet meer stuk, en terwijl Geeske haar cappuccino wegtikt duikt Harro op zijn zeker niet bescheiden ijsje en werkt het ding in record tempo weg. De temperatuur begint inmiddels fors op te lopen (vandaag wordt hier zo’n 35 graden verwacht) en we besluiten maar richting Knysna te gaaan rijden. Ook deze route is weer eens de moeite waard met diverse passen en geweldige uitzichten onderweg. Rijden in Zuid-Afrika is zeker geen straf!
In George duiken we een grote shopping mall in om even te lunchen. Bij een koffietent bestellen we allebei een sandwich die bij nader inzien een tweepersoonsmaaltijd lijkt te zijn. Ze zijn echt enorm en daarbij ook nog behoorlijk machtig. Volgevreten hijsen we ons weer onze auto in voor de laatste 75 kilometer richting Knysna. Dit stuk voert langs de kust en onderweg zien we al veel van de prachtige bossen en begroeiing waar dit deel van Zuid Afrika zo bekend om staat.

Iets buiten de stad vinden we al snel onze, wederom zeer luxe, guest house waar we inchecken en ons opfrissen. Al snel besluiten we dat wat ons betreft het avondeten geskipt mag worden, maar dat we wel nog even een drankje in de stad willen doen. Voordat we daarheen gaan, krijgen we van de staf nog de tip eerst naar ‘The Heads’ te rijden, een prachtig uitzichtspunt boven het stadje met een mooi uitzicht over de baai en de lagune. Dit blijkt ook weer een prima tip, en met een bijna ondergaande zon levert dit prachtige plaatjes op.
Omdat we dan allebei wel toe zijn aan een drankje, vragen we bij de receptie om voor ons een taxi naar de stad te regelen. En hoewel we toch enigzins buiten de stad zitten staat er toch binnen enkele minuten een busje voor ons neus die ons keurig in het centrum dropt. Aangezien het vrijdagmiddag is verwachten we wel wat leven in de brouwerij, maar daar komen we toch wat bedrogen uit. Na dik een uur rondstruinen door de stad hebben we nog steeds geen barretje gevonden! Restaurants zijn er zat, maar dat hoefden we even niet. Uiteindelijk landen we in een restaurant annex bar, waar in ieder geval nog een paar mensen zitten en bestellen maar een drankje. Aangezien het ook niet lijkt alsof het nog veel levendiger gaat worden, besluiten we het er maar bij eentje te houden en vragen aan de barman om voor ons een taxi te bestellen. Nadat hij ons al een beetje bevreemd aankijkt en tot twee keer terug komt lopen, weet hij ons te melden dat dit een kwartier tot een half uur gaat duren… Dat is ons echt te mal, en we besluiten naar het Waterfront te lopen, waar allerlei restaurants zitten om daar een taxi te pakken. Maar helaas, ook daar is geen taxi te vinden, en uiteindelijk weet Geeske een van de parkeerhulpjes zover te krijgen om voor ons een taxi te bellen. Die staat er uiteindelijk binnen 5 minuten en brengt ons keurig en snel naar ons hotel, waar we besluiten in de ‘hotelbar’ (een kamer met een klein barretje en geheel self service) nog maar een drankje te pakken. Raar dorp, dat Knysna.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.